Το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης "Μιχάλης Θεοδωρίδης" στον Λειβαδίτη...

 

Βασικές πληροφορίες για το καταφύγιο μας.

 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Λειβαδίτης Ξάνθης (1220 μ.)
ΟΝΟΜ. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ: Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης «Μιχάλης Θεοδωρίδης»
ΤΗΛ. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ: 6946280220,6946280221
ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Καλοριφέρ (κεντρική θέρμανση)
ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ: Δικτύου
ΚΟΥΖΙΝΑ: Οργανωμένη
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ: Εντός του καταφυγίου και των δωματίων
YΠEYΘYNOI ΛEITOYPΓIAΣ KATAΦYΓIOY:
ΣOΦIA ΣΠYPIΔOΠOYΛOY 6946280220
HΛIAΣ ΣΠYPIΔOΠOYΛOΣ 6946280221

ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ: Από Ξάνθη, 50 χλμ. άσφαλτος

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Στο Κεντρικό Τμήμα της Οροσειράς της Ροδόπης, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης, σε υψόμετρο 1220 μ.
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ: 36 ατόμων

 

Λειτουργεί με επιστάτη καταφυγίου !!

Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης "Μιχάλης Θεοδωρίδης" στον Λειβαδίτη

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Το καταφύγιο διαθέτει Ηλ. ρεύμα, νερό δικτύου, κεντρική θέρμανση, ζεστό νερό & ντους, κουβέρτες, σεντόνια, μαξ/θήκες, τζάκι, σαλόνι και τραπεζαρία.

   

Πως θα φθάσετε στο Λειβαδίτη:
α) Από Ξάνθη προς Δράμα μέσω Σταυρούπολης, 50 χλμ. ασφαλτόδρομος. Αφού περάσετε τη Σταυρούπολη και τον Δαφνώνα συναντάτε διασταύρωση δεξιά προς Καρυόφυτο - Λειβαδίτη. Προσοχή: 20 χλμ. από την Ξάνθη και πριν τη Σταυρούπολη υπάρχει διασταύρωση για "Χαϊντού - Λειβαδίτη". Προτείνουμε να μην ακολουθήσετε αυτό το δρόμο.
β) Από Δράμα προς Ξάνθη μέσω Παρανεστίου, 74 χλμ. ασφαλτόδρομος. Αφού περάσετε τα χωριά Παρανέστι, Ιωνικό και Νεοχώρι συναντάτε διασταύρωση αριστερά προς Καρυόφυτο - Λειβαδίτη.

 

 

 

 

Για την επιστροφή προτείνουμε:

 

α) ΜΟΝΟ ΓΙΑ Ι.Χ. ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 40 ΘΕΣΕΩΝ ή 6-7 μ. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Από το Λειβαδίτη θα ακολουθήσετε το χωματόδρομο για Δασικό Χωριό, 1320 μ. (9 χλμ) και από κει το δρόμο για Γυφτόκαστρο. Σε 3 χλμ. θα συναντήσετε διασταύρωση δεξιά, 1400 μ., για τα Πομακοχώρια Ρεύμα - Ωραίο. Από τη διασταύρωση αυτή, μέσα από δάσος και σχεδόν συνεχή κατήφορο σε 16 χλμ. φθάνετε στο χωριό Ρεύμα, 580 μ. (υπάρχει ιχθυοτροφείο και ταβέρνα με πέστροφες). Σε 9 χλμ. από το Ρεύμα θα περάσετε από το Ωραίο και συνεχίζετε προς χωριό Σμίνθη. Από τη Σμίνθη σε 5 χλμ. θα συναντήσετε διασταύρωση αριστερά προς Ξάνθη (8 χλμ.) και δεξιά προς Σταυρούπολη (16 χλμ).

 

β) Η συντομότερη και εύκολη επιστροφή είναι η αντίθετη μ' αυτή της προσέλευσής σας. Δηλαδή από Λειβαδίτη προς Καρυόφυτο και από εκεί προς Ξάνθη - Καβάλα κλπ ή προς Δράμα κλπ.

 

Φαγητό: Στο Λειβαδίτη υπάρχουν δύο ταβέρνες
Καφέ - ψώνια: Απολαύστε το καφεδάκι σας στο μαγαζάκι του κυρ Αντώνη και της κυρά Αθηνάς απ' όπου θα κάνετε και τα μικροψώνια σας

 


 

Αγαπητέ/ή φίλε/φίλη, μόλις πας στο καταφύγιο του Λειβαδίτη - αλλά και σε κάθε καταφύγιο της πατρίδας μας - διάβασε προσεκτικά τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του. Όλα τα καταφύγια έγιναν με θυσίες και πολύ κόπο για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες των βουνών και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα, με άνεση χρόνου και ασφάλεια να γνωρίσουν καλύτερα το μεγαλείο της φύσης και να την προστατέψουν. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ το καταφύγιο να είναι σε καλή κατάσταση, καθαρό και συμμαζεμένα και όταν θα φύγεις με την παρέα σου να το αφήσεις στην κατάσταση που θα ήθελες κι εσύ να το βρεις.

 


 

Ο ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ είναι ένας μικρός οικισμός που ανήκει στον Δήμο Σταυρούπολης και βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του Νομού Ξάνθης. Είναι από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1200 μ.. Ο καιρός είναι γενικά ψυχρός και για το λόγο αυτό χρειάζονται ζεστά ρούχα ακόμη και για τα καλοκαιρινά βράδια. Από το Λειβαδίτη, που είναι και ο προθάλαμος για το Δρυμό Χαϊντούς, ξεκινάει πλούσιο οδικό δασικό δίκτυο βατό ακόμη και από ΙΧΕ αυτοκίνητα, όταν φυσικά η ορεινή περιοχή δεν είναι καλυμμένη από χιόνι. Το χειμώνα είναι απαραίτητες οι αλυσίδες και το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητο.

 


 

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
1. Καταρράκτης Λειβαδίτη
2. Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης
3. Αντάλοφος, 1569 μ.
4. Δασικό χωριό


ΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Γυφτόκαστρο, 1827 μ.

Διχάλα, 1745 μ.

Χαϊντού, 1617 μ.

Μαύρη Πέτρα, 1588 μ.

Μαλλία, 1699 μ.

Αντάλοφος, 1569 μ.