ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Η πόλη της Ξάνθης είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που έχουν την τύχη να έχουν γύρω τους ένα τόσο όμορφο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, με μικρές αλλά όμορφες βουνοκορφές τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η ύπαρξη αρκετών παλιών μονοπατιών που ξεκινούν από την πόλη δίνει την ευκαιρία για δραστηριότητες σ’ αυτό το περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου, με ενιαία σήμανση, δικτύου μονοπατιών γύρω από την πόλη της Ξάνθης καθώς και στη χαρτογράφησή τους, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης.
Η προσπάθεια αυτή δεν ξεκίνησε βέβαια από το μηδέν. Εδώ και πολλά χρόνια συμπολίτες μας ασχολούνται με τον καθαρισμό και τη συντήρηση μονοπατιών, πολλά από τα οποία εντάχθηκαν στο δίκτυο. Θα πρέπει να αναφερθούν ο Βασίλης Σγουράκης πρωτεργάτης στη διάνοιξη του πλέον χρησιμοποιούμενου μονοπατιού για την κορυφή Σταύρος Τσακίρης (Αυγό), καθώς και ο Νίκος Σουμάδης ο οποίος, ακούραστος εδώ και δεκαετίες, καθαρίζει και σημαδεύει διαδρομές στον ορεινό όγκο του Αχλαδόβουνου (Τσάλ) αλλά και σε όλο το νομό. Πολύ σημαντική δουλειά γίνεται επίσης εδώ και αρκετά χρόνια από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία και οι οποίοι, με πρωτεργάτη το Βαγγέλη Γεωργιάδη, συντηρούν παλιές και ανοίγουν νέες διαδρομές στην περιοχή των Μοναστηριών. Θα πρέπει τέλος να αναφερθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι συνέβαλαν αλλά και ενέπνευσαν τη δημιουργία του δικτύου.
Το δίκτυο περιλαμβάνει μονοπάτια συνολικού μήκους 38 περίπου χιλιομέτρων. Κάποια από αυτά είναι παλιά και ιστορικά μονοπάτια που απλώς συντηρήθηκαν, αρκετά είναι αυτά που ανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια από τους προαναφερθέντες, ενώ κάποια άλλα ανοίχτηκαν πρόσφατα από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο αυτό.
Κεντρικό σημείο εκκίνησης είναι, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, η γέφυρα του Κόσυνθου στο Σαμακώβ, από όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει διαδρομές ποικίλης διάρκειας και δυσκολίας. Μπορεί βεβαίως να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης οποιοδήποτε άλλο σημείο του δικτύου. Οι χρήστες των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές και τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής συνδυάζοντας τη διάθεση για άσκηση με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.
Στη συλλογική αυτή προσπάθεια συνέβαλλαν πολλοί. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους φίλους του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, τα μέλη των Xanthirunners, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των: 1ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων, 2ου, 6ου και 7ου Γυμνασίων και 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης καθώς και τους Ανιχνευτές του 2ου Συστήματος Προσκόπων Ξάνθης για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή.
Οικονομικά στήριξαν την προσπάθεια ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, οι Xanthirunners, και τα: 1ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία, 6ο και 7ο Γυμνάσια και 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης.
Η ξυλεία για τη γέφυρα στο μονοπάτι του Κόσυνθου αγοράστηκε χάρη στη χορηγία των Παλτόγλου Φώτη (Σεκλέτια Παλτόγλου Φώτης) και Λαμπάκη Γρηγόρη (Γρηγόρης μικρογεύματα). Οι μεταλλικές κατασκευές για τις μεγάλες πινακίδες είναι χορηγία της Ματίνας Μπλέτσα και Άννας Μαρίας Ζαφειριάδου (FUNKY TAILS).
Καθοριστική ήταν η συμβολή του μεγάλου χορηγού της προσπάθειας, Εξηνταβελόνη Βασίλη (Copy Service) με τη χορηγία του οποίου έγιναν τα περισσότερα σήματα των διαδρομών.
Τέλος ευχαριστούμε το Δασαρχείο Ξάνθης για την άριστη συνεργασία καθώς και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης η οποία ευγενικά μας δάνειζε εργαλεία για τον καθαρισμό των μονοπατιών κάθε φορά που χρειάζονταν.