Αρχική ΣελίδαΚαλώς ήλθατε στον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης...ΕΟΣ Ξάνθης ΦωτογραφίεςEOS Xanthis NEWS


Ανακοινώσεις και τα νέα του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

 

 Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αγαπητοί μας φίλοι

δυστυχώς η στιγμή που δε θέλαμε ήρθε και πάλι. Τα νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού μας αναγκάζουν στη διακοπή όλων των δράσεων του Συλλόγου για άγνωστο χρονικό διάστημα. Έτσι κλείνουν οι αναρριχητικές πίστες του Συλλόγου , αφού με απόφαση του Δήμου Ξάνθης κλείνει το αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Επίσης σταματούν οι οργανωμένες από το Σύλλογο πεζοπορίες, τόσο τις Τετάρτες, όσο και τις Κυριακές, αφού πλέον απαγορεύεται κάθε συνάθροιση και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση και άσκηση.

Πιστεύουμε ότι πέρα από τη σωματική μας υγεία εξίσου σημαντική – και άμεσα συνδεδεμένη με αυτή- είναι και η ψυχική. Η επαφή με τη φύση και δραστηριότητες όπως η πεζοπορία συντελούν ώστε να υπομείνουμε ευκολότερα όλη αυτή την κατάσταση που περνάμε. Έτσι λοιπόν σας προτείνουμε να συνεχίσετε τέτοιες δραστηριότητες μόνοι σας ή με κοντινά σας πρόσωπα.

Για τους αναρριχητές, όταν ο καιρός είναι καλός, υπάρχουν τα αναρριχητικά πεδία του Νέστου.

Για τους πεζοπόρους μια πρώτη πρόταση είναι η χρήση των μονοπατιών του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης, ενός δικτύου που είναι άριστα σηματοδοτημένο και καθαρισμένο και μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει. Στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Ξάνθης μπορείτε να βρείτε το χάρτη των μονοπατιών αυτών και να τα δοκιμάσετε άφοβα, όπως το κάνει ήδη πολύς κόσμος. Τα χρώματα των πινακίδων σήμανσης κάθε μονοπατιού αντιστοιχούν με τα χρώματα του χάρτη και σε κάθε διασταύρωση υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το χάρτη: http://www.eosx.gr/diktio_periastikon_monopation.html

Για τους πιο έμπειρους και απαιτητικούς μεγαλύτερες διαδρομές θα βρείτε στο Hellaspath: http://www.hellaspath.gr/

Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να σκεφτούμε κι άλλες προτάσεις ώστε να μη σταματήσετε αυτό που τόσο αγαπάτε.

Ελπίζουμε να βρεθούμε σύντομα γεροί και δυνατοί!

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 /11/2020

Αγαπητοί μας φίλοι

η δυσκολία στη μετακίνηση (λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών) για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής στο Μέγα Ρέμα μας οδήγησε στη ματαίωσή της. Αντί γι΄αυτήν θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στις κορυφές Κούλα και Γεράνεια από το Ωραίο, με ένα νέο εξερευνητικό κομμάτι στα βράχια του Μόμσκι Κάμεν. Η διαδρομή θα έχει μήκος 23 χλμ, συνολική ανάβαση 1700 μ. ,διάρκεια περίπου 9 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας είναι 3 (για έμπειρους ορειβάτες)

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Ντούμας, 6977199811

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Παραποτάμιο μονοπάτι Νέστου

Την Κυριακή 25/10/2020 ο ΕΟΣ Ξάνθης οργανώνει μια πεζοπορία, μικρού βαθμού δυσκολίας, στο πανέμορφο –ιδιαίτερα αυτή την εποχή- παραποτάμιο μονοπάτι στο Παρανέστι. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη, χωρίς ιδιαίτερη υψομετρική διαφορά και προσφέρεται για αρχάριους και παιδιά.
Οι συμμετέχοντες θα κινηθούν με δικό τους μέσο μέχρι το Παρανέστι.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μαρία Καραογλάνη 6987216993

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Προκρίσεις στην αγωνιστική αναρρίχηση για τον ΕΟΣ Ξάνθης

Έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Αιγίνιο Πιερίας οι περιφερειακοί προκριματικοί αγώνες της αγωνιστικής αναρρίχησης. Συμμετείχαν 6 αθλητές του ΕΟΣ Ξάνθης και προκρίθηκαν –καταλαμβάνοντας πολύ καλές θέσεις - όλοι στους τελικούς που θα διεξαχθούν στις 10-11 Οκτωβρίου στο Βόλο.

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Αλλαγή προγράμματος


Φίλες και φίλοι

ο ΕΟΣ Ξάνθης την Κυριακή 27/9/2020, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμά του, θα πραγματοποιούσε την πεζοπορική κυκλική διαδρομή Μαργαρίτι - Λειβαδίτης - καταφύγιο άγριας ζωής Τσανάκτερε - Μαργαρίτι, με ενδιάμεση ανάβαση στο ύψωμα Ερμάριο ή βράχια του Αμπάρ καγιά (1411 μ), μήκους 20 χλμ., διάρκειας 8 ωρών και βαθμό δυσκολίας 3. Δυστυχώς όμως, απρόβλεπτοι λόγοι κωλύματος του υπευθύνου, αναγκάζουν τον σύλλογό μας να μεταφέρει την παραπάνω ανάβαση για την Κυριακή 11/10/2020, αντί για την ανάβαση στο Φαλακρό.

Υπεύθυνος ανάβασης Δημήτρης Τέτος (6936545658).

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Λειτουργία των αναρριχητικών πιστών του ΕΟΣ Ξάνθης για του ενήλικες


Φίλες και φίλοι

Οι αναρριχητικές πίστες του ΕΟΣ Ξάνθης για τη σεζόν 2020-2021, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους για τους ενήλικες τη Δευτέρα 28/9 τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα 19:00 - 21:00, Τρίτη 18:00 - 20:30 και Πέμπτη 18:00 - 20:30. Οι αναρριχητικές πίστες βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου στο Κ.Α.Κ. “Φίλιππος Αμοιρίδης”.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να προσκομίσουν Ιατρική Βεβαίωση για είσοδο σε αθλητηκές εγκαταστάσεις.

Επίσης λόγω του περιορισμού στον αριθμό των ατόμων, που ισχύει για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στέλνουν e-mail με:
- όνομα
- τηλέφωνο
- μέρα προσέλευσης
στο info@eosx.gr, ώστε να εξασφαλίζουμε να μην υπερβούμε το μέγιστο αριθμό ατόμων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6934785921.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Έναρξη δράσεων του ΕΟΣ Ξάνθης


Φίλες και φίλοι

Μέσα σ’ αυτή την περίεργη κατάσταση που ζούμε αποφασίσαμε την έναρξη των δραστηριοτήτων του ΕΟΣ Ξάνθης για τη νέα περίοδο, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα όπου χρειάζονται. Ευτυχώς οι περισσότερες από τις δραστηριότητες αυτές γίνονται στην ύπαιθρο κι έτσι είναι πιο ασφαλείς.

Έτσι:

Την επόμενη Τετάρτη, 23/9/2020, ξεκινούν οι πεζοπορίες της Τετάρτης σε όμορφες , κοντινές, ορεινές διαδρομές στα γύρω βουνά της Ξάνθης. Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Για την πρώτη φορά η συνάντησή μας θα γίνει στη γέφυρα του Σαμακώβ (απέναντι από το καφέ «Κήπος») στις 16.00 και θα περπατήσουμε προς το Σύρτη . Το πρόγραμμα για τις επόμενες Τετάρτες θα το συνδιαμορφώσουμε στη διάρκεια της πεζοπορίας.

Την Κυριακή 27/9/2020 ξεκινούν οι πεζοπορίες της Κυριακής με την κυκλική διαδρομή Μαργαρίτι –Ερμάριο (1441 μ), μήκους 20 χλμ., διάρκειας 8 ωρών και βαθμού δυσκολίας 3, με υπεύθυνο το Δημήτρη Τέτο (6936545658).

Για τις μετακινήσεις στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας θα πρέπει οι συμμετέχοντες να εξασφαλίσουν μόνοι τους το μέσο μετακίνησης , παίρνοντας το δικό τους αυτοκίνητο ή συνεννοούμενοι με φίλους που δέχονται να συνταξιδέψουν. Ο Σύλλογος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν μπορεί να πιέσει κανέναν να μεταφέρει κι άλλα άτομα.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι προπονήσεις των αθλητών της Αγωνιστικής αναρρίχησης, αφού σε λίγες μέρες θα γίνουν στο Αιγίνιο οι προκριματικοί αγώνες για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Θα ανοίξουν σύντομα οι αναρριχητικές πίστες και για τους ενήλικες- με την τήρηση βέβαια των απαραίτητων μέτρων που ισχύουν για τα γυμναστήρια. Ανακοίνωση με λεπτομέρειες θα βγει την επόμενη εβδομάδα.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας στις δραστηριότητες αυτές (για τις Τετάρτες αφού πρώτα δοκιμάσετε) η εγγραφή σας στο Σύλλογο και η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής (20€).

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Πεζοπορία διαμαρτυρίας κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Μαύρης Πέτρας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, μετά από πολλές αναβολές, η πεζοπορία διαμαρτυρίας στην περιοχή της Μαύρης Πέτρας. Η ομάδα -μικρή αλλά αποφασισμένη- είδε από κοντά την περιοχή όπου έχει αδειοδοτηθεί η τοποθέτηση 20 ανεμογεννητριών. Μετά τη Μαύρη Πέτρα οι μισοί συνέχισαν (κάνοντας μια πεζοπορία συνολικού μήκους 28 χλμ. σε τοπία εξαιρετικής ομορφιάς) μέχρι τον καταρράκτη του Σκοτεινού Ρέματος όπου έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου. Συνειδητοποιήσαμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής που πρόκειται να γίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη σχεδόν την έκταση της κορυφογραμμής (όπου θα γίνει η διάνοιξη του δρόμου) υπάρχει το πιο προστατευμένο και εμβληματικό φυτό της οροσειράς της Ροδόπης, ο περίφημος Κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopeum) - ο οποίος προβάλλεται σε όλα τα ενημερωτικά έντυπα της Περιφέρειας.

“Το είδος αυτό περιλαμβάνεται στο Παράρτημα I της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων. Στην Ελλάδα, προστατεύεται από το νόμο (67/81) και βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000 και σε προστατευόμενη περιοχή. Εμφανίζεται ως Τρωτό (VU) είδος στον Κόκκινο Κατάλογο….. Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας κυμαίνεται από 500 έως 1.000 άτομα.”(πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Lilium_rhodopeum, ο σύνδεσμος ανακτήθηκε στις 2/7/2020)

Ελπίζουμε οι πολίτες αλλά και οι αρχές του τόπου μας να καταλάβουν αυτό που πρόκειται να γίνει και να αντιδράσουν πριν να είναι αργά. Είναι τραγικό να καταστρέφονται οι πιο απομονωμένοι και σημαντικοί βιότοποι της χώρας μας στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός ότι τοποθετώντας αιολικά εργοστάσια σε περιοχές σαν τη Μαύρη Πέτρα «σώζεται το περιβάλλον»!

Τι θ' αφήσουμε στα παιδιά μας;

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/6/2020 Ανάβαση στη Μαύρη Πέτρα-Μεγάλο Λιβάδι - Διαμαρτυρία ενάντια στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο.


ΌΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μετά από συνεχείς αναβολές ήρθε η ώρα να χαρούμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης, να γνωρίσουμε τον περίφημο κρίνο της αλλά και να φωνάξουμε για τη σωτηρία τους.

Υπάρχει στην περιοχή μας ένας τόπος μαγικός! Ένας τόπος απομονωμένος, όπου η φύση συνεχίζει τον κύκλο της, με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις μια και η πρόσβαση εκεί, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια. Όταν βρεθείς εκεί καταλαβαίνεις πως ήταν η οροσειρά της Ροδόπης πριν εμφανιστούν τα αυτοκίνητα και γίνουν οι δρόμοι.

Είναι η κορυφογραμμή Μαύρης Πέτρας –Μαλλιών και, κυρίως, το οροπέδιο που απλώνεται πίσω της, ο περίφημος Ουλού Γιαλάς (Μεγάλο Λιβάδι). Μια κιβωτός βιοποικιλότητας, από τους λίγους που έχουν απομείνει, μια κληρονομιά για εγγόνια μας.

Αυτό τον τόπο διάλεξε μια εταιρία, με έδρα τη Χαλκίδα, για να «επενδύσει» ανοίγοντας τεράστιους δρόμους και σκάμματα για τις βάσεις, ρίχνοντας τόνους μπετόν και τοποθετώντας 20 τεράστιες ανεμογεννήτριες πάνω στην κορυφογραμμή. Και όλα αυτά για να «σωθεί το περιβάλλον».

Δεν έγινε ακόμα, αλλά έχει ήδη αδειοδοτηθεί η εγκατάστασή τους. Είναι ένα από τα πολλά σημεία των ελληνικών βουνών που ξεπουλιούνται στους «επενδυτές» (ντόπιους και ξένους) για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» η οποία μάλιστα -μετά την ψήφιση, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος του νέου νόμου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»- επιταχύνεται και θα καταστρέψει ακόμα πιο γρήγορα ότι παρθένο και όμορφο έχει απομείνει στη χώρα.

Σαν Ορειβατικός Σύλλογος είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε αρκετά από αυτά τα μέρη και να απολαύσουμε τη φοβερή τους φύση. Δεν μπορούμε λοιπόν να μη μιλήσουμε για το έγκλημα που γίνεται αυτές τις μέρες στα ελληνικά βουνά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους άλλους συλλόγους, πρωτοβουλίες, επιστημονικούς φορείς, Φορείς διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και απαιτούμε να σταματήσει η λεηλασία!

Σας καλούμε λοιπόν να ανεβείτε μαζί μας και να γνωρίσετε από κοντά αυτό τον τόπο που θέλουν να καταστρέψουν. Κι εκεί να φωνάξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το Δασικό χωριό και υπάρχουν δύο επιλογές.

Για όσους είναι αποφασισμένοι για μεγάλη δόση ομορφιάς αφού ανεβούμε στη Μαύρη Πέτρα θα κινηθούμε στο Μεγάλο Λιβάδι μέχρι τον καταρράκτη του Σκοτεινού Ρέματος (όπου έχει αδειοδοτηθεί υδροηλεκτρικό έργο!). Η διάρκεια αυτής της επιλογής θα είναι 9 ώρες και το μήκος της 23 χλμ.

Γι’ αυτούς που τους προβληματίζουν τα 23 χλμ. και οι 9 ώρες, έχουμε και μια εναλλακτική πρόταση: Δασικό Χωριό-Μαύρη Πέτρα και επιστροφή (χωρίς δηλαδή το Σκοτεινό Ρέμα) με μήκος διαδρομής 14 χλμ. και διάρκεια 5 ώρες.

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε όποια διαδρομή θέλετε!

Η μετακίνησή σας θα γίνει με δικό σας αυτοκίνητο (μόνοι ή με την παρέα σας)

Για δηλώσεις συμμετοχής και λεπτομέρειες: Ντούμας Παναγιώτης 6977199811

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 7/6/2020 Ανάβαση στη Μαύρη Πέτρα-Μεγάλο Λιβάδι - Διαμαρτυρία ενάντια στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Υπάρχει στην περιοχή μας ένας τόπος μαγικός! Ένας τόπος απομονωμένος, όπου η φύση συνεχίζει τον κύκλο της, με ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις μια και η πρόσβαση εκεί, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια. Όταν βρεθείς εκεί καταλαβαίνεις πως ήταν η οροσειρά της Ροδόπης πριν εμφανιστούν τα αυτοκίνητα και γίνουν οι δρόμοι.

Είναι η κορυφογραμμή Μαύρης Πέτρας –Μαλλιών και, κυρίως, το οροπέδιο που απλώνεται πίσω της, ο περίφημος Ουλού Γιαλάς (Μεγάλο Λιβάδι). Μια κιβωτός βιοποικιλότητας, από τους λίγους που έχουν απομείνει, μια κληρονομιά για εγγόνια μας.

Αυτό τον τόπο διάλεξε μια εταιρία, με έδρα τη Χαλκίδα, για να «επενδύσει» ανοίγοντας τεράστιους δρόμους και σκάμματα για τις βάσεις, ρίχνοντας τόνους μπετόν και τοποθετώντας 20 τεράστιες ανεμογεννήτριες πάνω στην κορυφογραμμή. Και όλα αυτά για να «σωθεί το περιβάλλον».

Δεν έγινε ακόμα, αλλά έχει ήδη αδειοδοτηθεί η εγκατάστασή τους.

Είναι ένα από τα πολλά σημεία των ελληνικών βουνών που ξεπουλιούνται στους «επενδυτές» (ντόπιους και ξένους) για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» η οποία μάλιστα -μετά την ψήφιση, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος του νέου νόμου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»- επιταχύνεται και θα καταστρέψει ακόμα πιο γρήγορα ότι παρθένο και όμορφο έχει απομείνει στη χώρα.

Σαν Ορειβατικός Σύλλογος είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε αρκετά από αυτά τα μέρη και να απολαύσουμε τη φοβερή τους φύση. Δεν μπορούμε λοιπόν να μη μιλήσουμε για το έγκλημα που γίνεται αυτές τις μέρες στα ελληνικά βουνά.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους άλλους συλλόγους, πρωτοβουλίες, επιστημονικούς φορείς, Φορείς διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και απαιτούμε να σταματήσει η λεηλασία!

Σας καλούμε λοιπόν, στην πρώτη μας Κυριακάτικη δράση μετά την καραντίνα, να ανεβείτε μαζί μας και να γνωρίσετε από κοντά αυτό τον τόπο που θέλουν να καταστρέψουν. Κι εκεί να φωνάξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το Δασικό χωριό και αφού ανεβούμε στη Μαύρη Πέτρα θα κινηθούμε στο Μεγάλο Λιβάδι μέχρι τον καταρράκτη του Σκοτεινού Ρέματος (όπου έχει αδειοδοτηθεί υδροηλεκτρικό έργο!).

Η διάρκειά της θα είναι 9 ώρες και το μήκος της 23 χλμ.

Η μετακίνησή σας θα γίνει με δικό σας αυτοκίνητο (μόνοι ή με την παρέα σας)

Για δηλώσεις συμμετοχής και λεπτομέρειες: Ντούμας Παναγιώτης 6977199811

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ


Αγαπητές μας φίλες- αγαπητοί μας φίλοι,

πέρασαν παραπάνω από 2,5 μήνες από την Τετάρτη 11/3/2020 που 40 από εσάς ανέβηκαν στο Καλέ Κιμμερίων με τον ΕΟΣ. Αρκετοί δεν σταμάτησαν την πεζοπορία, μόνοι ή με κάποιο φίλο, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε με τον Ορειβατικό. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε ξανά, με τον τρόπο που συζητούσαμε εκείνη την τελευταία Τετάρτη, με διαδρομή δηλαδή που θα ξεκινήσει μέσα από την πόλη, ώστε να μη χρειαστεί μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Ραντεβού λοιπόν την Τετάρτη 3/6/2020 και ώρα 15.30 στη γέφυρα του Σαμακώβ (απέναντι από τον "Κήπο") για να περπατήσουμε ξανά μαζί. Ανάλογα με τον αριθμό μας και τη διάθεση μπορούμε να κάνουμε δύο ομάδες με διαφορετική διάρκεια πεζοπορίας, στα μονοπάτια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης.

Σαββατο, 14 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητές μας φίλες- αγαπητοί μας φίλοι,

με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του Συλλόγου αλλά και στην κοινωνία, ακολουθώντας το πνεύμα των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις δραστηριότητες του ΕΟΣ Ξάνθης, αθλητικές και αναβάσεις στα βουνά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Έτσι:

· Κλείνουν οι αναρριχητικές πίστες του ΕΟΣ για όλους (και για τους αθλητές).
· Δεν θα πραγματοποιηθεί η-προγραμματισμένη για την Κυριακή- πεζοπορία στην Κοτάνη αλλά και όλες οι οργανωμένες από τον ΕΟΣ πεζοπορίες, τόσο τις Κυριακές, όσο και τις Τετάρτες.
· Αναβάλλεται –πιθανόν για το φθινόπωρο- η 4ηΓιορτή των Μονοπατιών, που θα πραγματοποιούνταν στις 5 Απριλίου.
Μπορείτε βέβαια να συνεχίσετε μόνοι την δράση και μην ξεχνάτε ότι έχουμε την τύχη να υπάρχει αυτό το θαυμάσιο δίκτυο μονοπατιών γύρω από την πόλη μας όπου μπορείτε να συνεχίσετε τις πεζοπορίες, μόνοι ή με κοντινό σας πρόσωπο (με το οποίο περνάτε ούτως ή άλλως ώρες μαζί) και να ενισχύσετε έτσι την άμυνά σας (σωματικά και ψυχικά). Μπορείτε να βρείτε το χάρτη εδώ και να τον εμπιστευτείτε καθώς η σήμανση είναι ακριβέστατη και τα μονοπάτια καθαρά.
Ελπίζουμε να είμαστε γρήγορα και πάλι μαζί!

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

Απολύμανση στις εγκαταστάσεις του Κ.Α.Κ. Φ. Αμοιρίδης

Σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις του Κ.Α.Κ. Φίλιππος Αμοιρίδης για την προληπτική αντιμετώπιση του κοροναϊού. Κατά συνέπεια τα γραφεία του συλλόγου και η αναρριχητική πίστα θα παραμείνουμ κλειστά.

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Νέο περιαστικό μονοπάτιΈτοιμο! Καθαρισμένο με σήμανση- άνοιξε και σας περιμένει! Μήκος νέου τμήματος 1.800 μ. (από Καλαμού μέχρι Αρχαγγελιώτισσα 2.500 μ.).

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Ορειβατική αποστολή στην Τανζανία - Κιλιμάντζαρο 5895μΤον Ιανουάριο που μας πέρασε δύο νεαρές ορειβάτησες η Έλενα Χαραλαμπόγλου από τον ΕΟΣ Ξάνθης και η Agne Stockute από τον ΕΟΣ Κομοτηνής ταξίδεψαν στην Τανζανία με στόχο την ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο και στην υψηλότερη κορυφή του την Uhuru, με υψόμετρο 5.895 μ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το χρονικό της απόστολής

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

40 χρόνια Ε.Ο.Σ ΞάνθηςΑγαπητοί μας φίλοι ο ΕΟΣ Ξάνθης εκτός από ενδιαφέρουσες δράσεις έχει και μια σπουδαία ιστορία. Μια ιστορία προσφοράς στον τόπο μας στην άθληση, στο περιβάλλον, στην τουριστική προβολή, στον εθελοντισμό…. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου από τον οποίο πέρασαν αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας- και όχι μόνο. Θέλουμε λοιπόν τη βοήθεια όλων σας για να οργανωθεί μια γιορτή αντάξια της προσφοράς αυτής.

Περιμένουμε καταρχήν ιδέες, αλλά και υλικό ( φωτογραφίες κλπ) που θα συνέβαλλε στη διοργάνωση αυτή. Βλέπουμε κατά καιρούς να ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα παλιές φωτογραφίες από τις αναβάσεις, τους αγώνες και άλλες δράσεις του ΕΟΣ. Τέτοιες φωτογραφίες θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε, σε ψηφιακή μορφή αλλά και σε χαρτί (θα σκαναριστούν και θα επιστραφούν ).

Περιμένουμε τη βοήθειά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας με μηνύματα στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/eosxanthis, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου info@eosx.gr, ή στα τηλέφωνα 6977199811(Ντούμας) και 6972003910 (Χαραλαμπίδης).

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο Μέλους της Ε.Ο.Ο.Α


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όποιο μέλος του συλλόγου μας, οικονομικά τακτοποιημένο για το 2020, επιθυμεί να σφραγίσει με αυτοκόλλητο του 2020 το παλιό του Δελτίο Μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. ή να αποκτήσει για πρώτη φορά, ας επικοινωνήσει με τον σύλλογό μας ως το τέλος Φεβρουαρίου. Για την έκδοση Δελτίου Μέλους για πρώτη φορά χρειάζεται και φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας.

Το Δελτίο Μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. προσφέρει κυρίως τα παρακάτω προνόμια :

1. Προσφέρει έκπτωση 10 % σε όλα τα ορεινά καταφύγια της Ε.Ο.Ο.Α.
2. Δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να συμμετέχει σε δράσεις (ορειβατικές, πεζοπορικές κλπ.) άλλων συλλόγων μελών της Ε.Ο.Ο.Α. ανά την Ελλάδα.
3. Είναι απαραίτητο για ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Πανελλήνια βράβευση αθλητών και αθλητριών του Ε.Ο.Σ ΞάνθηςΣτην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης βράβευσε μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου μας Χαραλαμπίδη Ιωάννη για την πολυετή του προσφορά και τους διακριθέντες αθλητές από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους πέντε (5) αθλητές και αθλήτριες του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης, Βαλσαμίδης Ματθαίος,Βαλσαμίδη Δανάη,Παλτατσίδου Ζωή,Μπέρτος Βασίλης και Βαλσαμίδης Ιάσωνας.Ειδικότερα ο Βαλσαμίδης Ματθαίος βραβεύτηκε και ως ο καλύτερος αθλητής της χρονιάς.

Τη σημαντική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και βράβευσαν τους αθλητές ο κ. Σ. Καπράλος,Αθάνατο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,κ.Ισ.Κούβελος,Πρόεδρος της Διεθνούς και Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας,εκπρόσωποι της Γ.Γ.Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να μεταφέρουμε το σχόλιο του Προέδρου της ΕΟΟΑ, κ. Δ. Γεωργούλη,που εντυπωσιάστηκε με την μεγάλη εκπροσώπηση της Ξάνθης, παρόλο που οι αθλητές της προπονούνται σε ένα «υποτυπώδες γυμναστήριο», το οποίο καλό είναι να αναφέρουμε, είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας μελών του συλλόγου με έξοδα του ΕΟΣ Ξάνθης πριν από είκοσι χρόνια.

Το γεγονός ότι η ομάδα της Ξάνθης είναι πρώτη σε μετάλλια στις αγωνιστικές κατηγορίες, ανοίγει την προοπτική δημιουργίας αθλητικών υποδομών διεθνών προδιαγραφών,ώστε η πόλη της Ξάνθης να γίνει πρωτοπόρος πόλη και πόλος έλξης στο ανερχόμενο άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης.

Τρίτη, 4 Φεβρουρίου 2020

Ανάβαση στο Γυφτόκαστρο από Δασικό Χωριό


Την Κυριακή 9/2/2020 η ανάβαση στο Γυφτόκαστρο από Δασικό Χωριό θα πραγματοποιηθέι με αλλαγή υπευθύνου. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Γιώργος Παπαθανασίου 6978900182

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2020


Αγαπητοί Φίλοι το ΕΟΣ Ξάνθης
Θυμίζουμε ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο εντευκτήριο του συλλόγου στο στο Kλειστό Aθλητικό Kέντρο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ” - Θύρα 5.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2020


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, στις 6 μ.μ.,
στα γραφεία του συλλόγου στο Kλειστό Aθλητικό Kέντρο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ”- Θύρα 5

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2019
3. Οικονομικός Απολογισμός 2019
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
6. Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης Λειβαδίτη – συνέχεια λειτουργίας
7. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2020

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Κοπή πιτας για την αναρρίχηση


Αγαπητοί φίλοι,

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 19:00, ο σύλλογός μας θα κόψει την πίτα για τους μικρούς και μεγάλους αναρριχητές. Η κοπή θα γίνει στο εντευκτήριο του συλλόγου. Ο ΕΟΣ Ξάνθης εύχεται ακόμα μια χρονιά με πολλές διακρίσεις στους μικρούς μας αναρριχητές καθώς επίσης και μια παραγωγική χρονιά, με επίτευξη των στόχων έχουν θέσει τα μέλη μας αναρριχητές.

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου για σκι και πεζοπορία με τον ΕΟΣ Ξάνθης


Αγαπητοί μας φίλοι,

O σύλλογός μας το διήμερο 1 & 2 Φεβρουαρίου 2020 προτίθεται να πραγματοποιήσει εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου. Ξεκινάμε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και μετά από επίσκεψη στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών θα φθάσουμε το βράδυ στον ξενώνα για φαγητό και ύπνο. Για το πρωί της Κυριακής προβλέπεται σκι για όσους επιθυμούν ή πεζοπορία σε διαδρομή που θα επιλεγεί επί τόπου.

Παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή το αργότερο μέχρι 15/1/2020 προκειμένου να οργανώσουμε την εξόρμηση αυτή και να γίνουν οι κρατήσεις στον ξενώνα . Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην υπεύθυνη: Μαρία Καραογλάνη 6987216993

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020

Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2020


Ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι, οι προγραμματισμένες ορειβατικές πορείες και δραστηριότητες του ΕΟΣ Ξάνθης για τον Ιανουάριο είναι οι εξής:
Σ.-Κ. 11 και 12/1: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου στο καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης στο Λειβαδίτη και πεζοπορίες.
βαθ. δυσκολίας 1 Διανυκτέρευση, για όσους επιθυμούν, στο καταφύγιο
Μαρία Καραογλάνη 6987216993

Κ. 19/1: Κάστρο της Καλύβας από ερείπια Σιδηρόπετρας, κυκλική διαδρομή Διάρκεια: 6Ω, 12,5 χλμ, 680 μ, 2
Παναγιώτης Ντούμας 6977199811

Κ 26/1: Αχλαδόβουνο (Τσαλ) (1402μ), χειμερινή κυκλική ανάβαση από Γέρακα και επιστροφή από Πίλημα , 7Ω, 14 χλμ, 1100 μ, 3 (σε περίπτωση χιονιού 5)
Δημήτρης Τέτος 6936545658

Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020-ΙΟΥΝΙΟΥ 2020


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
8/1/2020: Κιμμέρια - Έρανος (κυκλική διαδρομή)
15/1/2020: Σαμακώβ-Καλαμού-Αρχαγγελιώτισσα (κυκλική διαδρομή)
22/1/2020: Προφήτης Ηλίας Σταυρούπολης
29/1/2020: Γέφυρα 4ου χλμ - Σιρόκο (κυκλική διαδρομή)
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
5/2/2020: Ρέμα Χρύσας (Αχλάντερε)
12/2/2020: Σταύρος Τσακίρης (Αυγό)
19/2/2020: Αιώρα –Μαρίνα (κυκλική διαδρομή)
26/2/2020: Γέρακας - Ορεστινή
ΜΑΡΤΙΟΣ
4/3/2020: Φίλια - Ρύμη
11/3/2020: Καλέ Κιμμερίων
18/3/2020: Καλαμού - Ποδηλατική Πίστα (κυκλική διαδρομή)
25/3/2020: Γέφυρα 4ου χλμ. - Μακάριο - Εκκλησιαστική Σχολή (κυκλική διαδρομή)
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1/4/2020: Αρχαγγελώτισσα - Σύρτης (κυκλική διαδρομή)
8/4/2020: Νέστος: Παράδεισος – οχυρά
29/4/2020: Στήριγμα - Ζωνάρια (κυκλική διαδρομή)
ΜΑΙΟΣ
6/5/2020: Πίλημα- Μακάριο
13/5/2020: Χρυσό-Ισαία(νέα κυκλική διαδρομή)
20/5/2020: 14ο χλμ. Ξάνθης / Σταυρούπολης - Μικροβούνι
27/5/2020: Ντερμέν Ντερέ, από Προφήτη Ηλία Σταυρούπολης (κυκλική διαδρομή)
ΙΟΥΝΙΟΣ
3/6/2020: 12ο χλμ. Ξάνθης / Σταυρούπολης - Ισαία (κυκλική διαδρομή)
10/6/2020: Πίλημα από 10ο χλμ. Ξάνθης / Σταυρούπολης (κυκλική διαδρομή)
17/6/2020: Ρεύμα – Ωραίο (… και ψαράκι!)

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου στο καταφύγιο του ΕΟΣ Ξάνθης στο Λειβαδίτη


Αγαπητοί μας φίλοι,

το μεσημεράκι της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2020 κόβουμε την πίτα του ΕΟΣ Ξάνθης στο καταφύγιο του Συλλόγου, στο Λειβαδίτη. Θα προηγηθεί πεζοπορία μικρού βαθμού δυσκολίας, η οποία προσφέρεται και για παιδιά, στην περιοχή του Λειβαδίτη. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στο καταφύγιο (πληροφορίες εδώ: http://www.eosx.gr/refuge_info.html ) για όσους επιθυμούν αρκεί να το δηλώσουν έγκαιρα μέχρι την Κυριακή 5/1/2020.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (είτε απλά για την πεζοπορία και την πίτα, είτε και για διανυκτέρευση στο καταφύγιο) στην υπεύθυνη: Μαρία Καραογλάνη 6987216993

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019


Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019, ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει στο πρόγραμμα του, την εξ αναβολής ανάβαση στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) 1.402μ. από ΒΔ, ξεκινώντας από την περιοχή του Λυκοδρομίου (14ου χλμ. της οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης) και σταδιακά την κάθοδο στο χ. Μακάριο , την Εκκλησιαστική Σχολή και την πόλη της Ξάνθης. Η διάσχιση θα έχει διάρκεια περίπου 7Ω, η συνολική απόσταση που θα διανυθεί 17 χλμ., η συνολική υψομ. ανάβαση τα 1260 μ. και ο δείκτης δυσκολίας 3. Απαραίτητη η σχετική εμπειρία, φυσική κατάσταση και ο βασικός εξοπλισμός (χειμεινός). Υπεύθυνος - πληροφορίες: Δημήτρης Τέτος, 6936545658, (Οι δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή βράδυ).

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019


Αγαπητοί μας φίλοι,
δυστυχώς, για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αλλαγές στο φθινοπωρινό μας πρόγραμμα. Έτσι αλλάζουν μεταξύ τους ημερομηνία δύο διαδρομές:

Την Κυριακή 24/11/2019 θα γίνει η κυκλική διαδρομή Σαμακώβ - Καλαμού - Γέφυρα 4ου χιλιομέτρου - Μακάριο - Κάστρο Ξανθίππης - Σαμακώβ με διάρκεια: 5Ω, μήκος διαδρομής 12 χλμ, συνολική ανάβαση 560 μ, βαθμό δυσκολίας 2 και δυνατότητα συμμετοχής αρχαρίων Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Καλογιαννίδης 6976266393

Ενώ την Κυριακή 8/12/2019 θα γίνει η διάσχιση του Αχλαδόβουνου (Τσαλ) (1402μ) από το Λυκοδρόμιο ως την Εκκλ. Σχολή με διάρκεια 7Ω,μήκος διαδρομής 17 χλμ., συνολική ανάβαση 1260 μ και βαθμό δυσκολίας 3 Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Τέτος 6936545658

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ


Αγαπητοί μας φίλοι,
για το Σαββατοκύριακο 9 &10 Νοεμβρίου 2019 ο ΕΟΣ Ξάνθης σχεδιάζει εξόρμηση στο νομό Έβρου με επίσκεψη στο δέλτα του ποταμού Έβρου και πεζοπορία στο δάσος της Δαδιάς. Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και η διαμονή σε ξενώνα στο Σουφλί. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 9/11/2019:
Αναχώρηση από Ξάνθη στις 09.00
Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης (Τραϊανούπολη) και στο Δέλτα Έβρου (βαρκάδα εφόσον είναι εφικτό)
Επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί.

Κυριακή 10/11/2019:
Επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς και πεζοπορία.
Θα γίνουν δυο πεζοπορίες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας:
Α: Από το Κέντρο Ενημέρωσης στο παρατηρητήριο αρπακτικών, με μήκος διαδρομής 6,5 χλμ, συνολική ανάβαση 120 μ. και διάρκεια 2 ώρες.
Β: Από το Κέντρο Ενημέρωσης στην κορυφή Γκίμπρενα (493μ.), με μήκος διαδρομής 11 χλμ,συνολική ανάβαση 450μ. και διάρκεια 4,5 ώρες.

Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2019 ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κρατήσεις (οι θέσεις είναι περιορισμένες).
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής : Μαρία Καραογλάνη 6987216993

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Αναρρίχησης Νέων


Το Σάββατο που μας πέρασε 28.09.2019 διεξήχθη στην πόλη των Σκοπίων το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Αναρρίχησης Νέων (δυσκολίας-lead). Τον σύλλογο μας εκπροσώπησαν με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας οι παρακάτω αθλητές που κατέλαβαν τις θέσεις στις κατηγορίες :

Παλτατσίδου Ζωή (1η θέση - κατηγορία youth B)
Βαλσαμίδη Δανάη (2η θέση - κατηγορία youth A)
Μπέρτος Βασίλης (3η θέση - κατηγορία youth C)
Βαλσαμίδης Ιάσονας (5η θέση - κατηγορία youth C)

Ο σύλλογος ευχαριστεί τους γονείς και τους αθλητές για την εμφάνιση τους στους αγώνες!

Τεταρτη, 2 Οκτωβρίου 2019

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Αγαπητοί μας φίλοι,
Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αλλαγές στο πρόγραμμα του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Έτσι ακυρώνονται οι εξορμήσεις στο Σμόλικα και την Ευρυτανία και μετατίθεται στις 17/11/2019 η ανάβαση στον Άγιο Παύλο του Φαλακρού. Για τις επόμενες Κυριακές το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

6/10/2019: -
13/10/2019: Κομνηνά-Κρωμνικό (βλέπε πρόγραμμα)
20/10/2019: Γεράνεια από Πάχνη (βλέπε πρόγραμμα)
27/10/2019: -
3/11/2019: Καθαρισμός Μονοπατιού Πίλημα-Μακάριο, υπεύθυνος- πληροφορίες: Δημήτρης Καλογιαννίδης 6976266393 (θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση)
10/11/2019: Δέλτα Έβρου & Δάσος Δαδιάς (βλέπε πρόγραμμα)
17/11/2019: Φαλακρό, κορυφή Άγιος Παύλος από Γρανίτη, υπεύθυνος- πληροφορίες: Νίκος Πετρίδης 6976504692(για λεπτομέρειες βλέπε πρόγραμμα)

Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29 ΣΕΠ. 2019, ΑΠΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΟΜΝΗΝΑ - ΚΡΩΜΝΙΚΟ – ΓΑΛΑΝΗ - ΤΟΞΟΤΕΣ.


Την Κυριακή 29 Σεπ. 2019, ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει προγραμματίσει μια διάσχιση η οποία θα ξεκινήσει από την Σταυρούπολη και περνώντας κατά σειρά από τις όχθες του Νέστου, τα Κομνηνά, το Κρωμνικό και τα στενά του ποταμού, θα καταλήξει στους Τοξότες.

Αφετηρία θα είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Ξάνθης, όπου θα συγκεντρωθούμε στις 07.00 το πρωί. Στο λεωφορείο του ΟΣΕ, διερχόμενο από Ξάνθη (χωρίς τις όποιες πιθανές καθυστερήσεις) θα επιβιβαστούμε στις 07.30, και σε 25΄ λεπτά περίπου θα βρισκόμαστε στην Σταυρούπολη. Το εισιτήριο ενηλίκων κοστίζει 3,20 €. Η επιστροφή από τους Τοξότες έως τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ξάνθης θα γίνει με λεωφορείο της τακτικής συγκοινωνίας (16.30, 18.30) ή με την χρήση ΙΧ οχημάτων των συνοδοιπόρων (εφόσον έχει προηγηθεί μετακίνηση όσων οχημάτων απαιτούνται ).

Από το σταθμό της Σταυρούπολης, ξεκινά η διάσχιση, η οποία θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 7 ώρες, καλύπτοντας 24 χιλιόμετρα, με τελικό προορισμό την στάση του ΚΤΕΛ Καβάλας στους Τοξότες. Η συνολική υψομετρική διαφορά δεν ξεπερνά τα 550 μέτρα και ο βαθμός δυσκολίας είναι 2. Απαραίτητη η εμπειρία για τους ενήλικες, με τον σχετικό εξοπλισμό. Για επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής με τον υπεύθυνο της διαδρομής Δημήτρη Τέτο στο τηλ. 6936545658.

Παρακαλούμε, οι δηλώσεις συμμετοχής να γίνουν αν είναι δυνατόν έως το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπ. 2019, ώστε να γίνει η σχετική κράτηση θέσεων, το πρωί του Σαββάτου.

Παρασκευη, 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Αγαπητοί μας φίλοι,
Απρόβλεπτοι παράγοντες μας αναγκάζουν να κάνουμε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Έτσι για τις επόμενες Κυριακές το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Το τριήμερο 20-22/9/2019 θα γίνει η εξόρμηση στα Άγραφα στην κορυφή Σβόνι (2040 μ) Σύμφωνα με την υπεύθυνη το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Αναχώρηση από Ξάνθη 13.00 την Παρασκευή, 20/09/2019 για το χωριό Καροπλέσι οπου θα γίνει η διαμονή σε ξενώνες και τις δυο νύχτες.

- Σάββατο 21/09/2019 ανάβαση από το χωριό Καροπλέσι στις κορυφές Παπαδημήτρη (1.922 μ)- Πουλί (1.841 μ)- Σβόνη (2.040μ) και κατάβαση στο χωριό Πετράλωνα. Μια απαιτητική διαδρομή μήκους 20 χλμ. και υψομετρικής διαφοράς 1800 μ, που δεν ενδεικνύεται για αρχάριους.

- Κυριακή 22/09/2019 διάσελο Νιάλας και επιστροφή στην Ξάνθη
Περισσότερες πληροφορίες: Γιούλη Τουρνανέλη 6948101287

Την Κυριακή 22/9/2019 θα γίνει η διάσχιση: Σταυρούπολη-Κομνηνά - Κρωμνικό – Γαλάνη Διάρκεια: 7Ω, Μήκος διαδρομής 21 χλμ, συνολική ανάβαση 840 μ, βαθμός δυσκολίας:2, Περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Τέτος 6936545658

Ο ΕΟΣ Ξάνθης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών ο ΕΟΣ θα πραγματοποιήσει περιπατητικές διαδρομές στον αστικό ιστό της πόλης και στον οικισμό της Παλιάς Πόλης Ξάνθης την Τρίτη 17/9/2019 και ώρες 19.00- 20.00 ενώ την Κυριακή 22/9/2019 πεζοπορία από το κέντρο της πόλης στο κάστρο της Ξανθίππης, ώρες 18:00 -20:00.

Παρασκευη, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Πεζοπορικές διαδρομές τις Τετάρτες


Αγαπητοί μας φίλοι,
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, συνεχίζει και αυτή τη χρονιά τις πεζοπορίες της Τετάρτης σε όμορφες , κοντινές, ορεινές διαδρομές γύρω από την Ξάνθη. Η πεζοπορία είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης και να απολαύσει τοπία εξαιρετικής ομορφιάς. Βάλτε τα μποτάκια σας, καπέλο και γυαλιά, πάρτε λίγο νερό κι ελάτε μόνοι σας ή με φίλους. Ξεκινάμε κάθε Τετάρτη στις 15:30 (μετά την αλλαγή της ώρας στις 15:00) από την είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, με Υπεύθυνο ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου. Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή (αφού πρώτα δοκιμάσετε) η εγγραφή σας στο Σύλλογο και η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής (20€).

Ξεκινάμε την Τετάρτη 25/9/2019 με πεζοπορία στο μονοπάτι Πίλημα - Γέρακας - Μέγα Εύμοιρο

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Τετάρτες εδώ. Για μεγαλύτερες πεζοπορίες, με μικρό ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας, το πρόγραμμα για τις Κυριακές εδώ. Και όσοι θέλετε να περπατήσετε μόνοι σας στο Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών μπορείτε να βρείτε το χάρτη με τα μονοπάτια εδώ

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Λειτουργία των αναρριχητικών πιστών του ΕΟΣ Ξάνθης για του ενήλικες

Οι αναρριχητικές πίστες του ΕΟΣ Ξάνθης για τη σεζόν 2019-2020, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους για τους ενήλικες τη Δευτέρα 9/9 τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα 19:00 - 21:00, Τρίτη 18:00 - 20:30 και Πέμπτη 18:00 - 20:30. Οι αναρριχητικές πίστες βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου στο Κ.Α.Κ. “Φίλιππος Αμοιρίδης”. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6934785921.

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019

Εξόρμηση στο όρος Νερμέρτζκα στην περιοχή της Πωγωνιανής

Για το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη μια εξόρμηση στο όρος Νερμέρτζκα στην περιοχή της Πωγωνιανής. Σύμφωνα με την υπεύθυνη το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 6/9/2019 αναχώρηση από Ξάνθη γύρω στις 1 το μεσημέρι.

Διανυκτέρευση και τις 2 νύχτες στο χωριό Ωραιόκασταρο νότια από το χωριό Κεφαλόβρυσο, από το οποίο θα γίνει και το ξεκίνημα μιας μεγάλης και πολύ απαιτητικής διαδρομής. Σάββατο 7/9/2019, ανάβαση από την κόψη Βαλαώρα ως την κορυφή Μερόπη, 2.237m, και από εκεί κορυφογραμμή ως το χωριό Μολυβδοσκέπαστος. Μήκος διαδρομής περίπου 26 χμ, υψομετρική διαφορά πάνω από 1.700μ, χρόνος 14 ώρες. Την Κυριακή 8/9/2019 το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την κούραση και τη διάθεση.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιούλη Τουρνανέλη 6948101287

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΣ ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 2019-2020

Φίλοι και φίλες, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκινά η λειτουργία των αναρριχητικών πιστών του ΕΟΣ Ξάνθης για τη σεζόν 2019-2020, στα γραφεία του συλλόγου στο Κ.Α.Κ. “Φίλιππος Αμοιρίδης” με τα εξής τμήματα:
• Παιδικό τμήμα εκμάθησης αναρρίχησης
• Αγωνιστικό τμήμα
• Τμήμα ενηλίκων

Πληροφορίες και εγγραφές:
• Για το παιδικό τμήμα εκμάθησης αναρρίχησης καθώς και το αγωνιστικό στα γραφεία του συλλόγου κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 19:00-21:00 και στο τηλέφωνο 6947294912 (Κολόκας Γιάννης)
• Για το τμήμα ενηλίκων(οι ώρες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα) στο τηλέφωνο 6934785921 (Ζαρδαλίδης Γιώργος)

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΡΙΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΕΦΟΔΙΑ: Απαραίτητα σακίδιο πλάτης!! Δεν κρατάμε τίποτε στα χέρια, Ορειβατικές μπότες (σε καλή κατάσταση), Ορειβατικές κάλτσες (2-3 ζευγάρια), Εσώρουχα και 3-4 μπλουζάκια, Παντελόνι βουνού ή φόρμα, Άνορακ ή μπουφάν (αυτή την εποχή η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 7-90 oC στην κορυφή, 12-150 oC στο Μπόροβιτς), Fleece ή φούτερ, Αδιάβροχο (υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου ή χαμηλής νέφωσης), Προσωπικά είδη καθαριότητας, Δοχείο νερού (τουλάχιστον 1 lt.), Φακό (προτιμότερος κεφαλής), Καπέλο & σκουφί, Γάντια, Γυαλιά ηλίου, Αντηλιακό, Παντόφλες ή σαγιονάρες για το ξενοδοχείο, Μπατόν, ΤΡΟΦΙΜΑ, Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου ή το διαβατήριο.

Στην τιμή του ξενοδοχείου περιλαμβάνεται το πρωινό το οποίο και θα τιμήσουμε! Και τις δυο μέρες θα περπατάμε τις μεσημεριανές ώρες, οπότε καλό είναι να φέρουμε μαζί σάντουιτς, φρούτα κλπ. για τις ώρες αυτές. Το βράδυ της Παρασκευής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη βρούμε ανοιχτό μαγαζί για φαγητό την ώρα που θα φτάσουμε, οπότε καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε κάτι για την περίπτωση αυτή. Το Σάββατο θα φάμε βραδινό σε εστιατόριο (Όποιος δεν θέλει να μπει σε έξοδα, μπορεί να έχει δικό του φαγητό). Για την διάρκεια των αναβάσεων να έχουμε επίσης, λίγους ξηρούς καρπούς ανάλατους (δηλαδή ωμούς), ξερά φρούτα, σοκολάτα, ισοτονικά κλπ.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αναχώρηση στις 15.30 της Παρασκευής από το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ξάνθης "Φίλιππος Αμοιρίδης". Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο. Καλό είναι να βρισκόμαστε εκεί λίγα λεπτά νωρίτερα! Θα μείνουμε, και τις δυο βραδιές, σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχείο στο Μπόροβιτς.(δεν χρειάζεται να πάρουμε υπνόσακο-σεντόνια) Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε όσα ρούχα χρειαζόμαστε (χωρίς υπερβολές) μια και δεν θα χρειαστεί να τα κουβαλήσουμε σε καταφύγιο. Στις πεζοπορίες θα κουβαλάμε σακίδιο ημέρας.Επιπλέον χρήματα θα χρειαστούμε για 1-2 γεύματα, για τσάι/σούπα στα καταφύγια και για τα lift (7€ η γόνδολα την πρώτη μέρα-για όσους το χρησιμοποιήσουν- και τα μισά περίπου τη δεύτερη μέρα)

Το βάρος που θα κουβαλάμε να μην υπερβαίνει το 1/5 του βάρους μας. Είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας ένα στοιχειώδες φαρμακείο (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, θερμαντική αλοιφή, τραυμαπλάστ, επιθέματα για φουσκάλες κλπ). Τα νύχια των ποδιών να είναι καλά κομμένα. Σε μια τσαντούλα να έχουμε καθαρά ρούχα και παπούτσια για το ταξίδι της επιστροφής.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ. ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΣΚΟΠΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες: 6977199811 (Παναγιώτης)
Καλή ανάβαση

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019

Ρίλα (Βουλγαρία) 30/8/2019 -1/9/2019 Musala (2925μ.) – Επτά λίμνες της Ρίλα

 

Το τριήμερο 30/8/2019 έως 1/9/2019 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης ταξιδεύει στην οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας ,την έκτη σε σε μέγεθος οροσειρά της Ευρώπης. Το βουνό με την ψηλότερη κορυφή της βαλκανικής χερσονήσου στα 2925μ. (Μουσάλα)- μόλις 7 μέτρα ψηλότερη από τον δικό μας Όλυμπο. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα βουνά των Βαλκανίων και αγαπημένο προορισμό όλων των Βαλκάνιων φυσιολατρών. Οι επτά Λίμνες της Ρίλα είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες, από τις πολλές που βρίσκονται στην οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία, σε υψόμετρο από 2095 έως 2535 μέτρα. Οι δύο διανυκτερεύσεις θα γίνουν σε ξενοδοχείο στο Μπόροβιτς και προβλέπονται δύο αναβάσεις.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 30/8: αναχώρηση στις 15.30 από το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ξάνθης "Φίλιππος Αμοιρίδης" για Μπόροβιτς. Άφιξη στο ξενοδοχείο στις 21.00.
Το Σάββατο 31/8 θα γίνουν δύο ομάδες:
Η Α΄ομάδα θα πραγματοποιήσει μια απαιτητική ανάβαση από το Μπόροβιτς (1420μ.)στην ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Ρίλα ( και των Βαλκανίων) με υψόμετρο 2925μ. Ώρες πορείας 9- 10, μήκος διαδρομής 24 χλμ. και συνολική ανάβαση 1600μ.
Η Β΄ομάδα Αναχώρηση στις 8:30, για τον κεντρικό σταθμό τελεφερίκ του Μπόροβιτς και ανάβαση με λιφτ (γόνδολα) μέχρι το καταφύγιο Yastrebets (2370μ). Από εκεί όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν για την κορυφή από μια διαδρομή 6 περίπου ωρών, με μήκος 14 χλμ (με επιστροφή) και συνολική ανάβαση 840μ. ή να πραγματοποιήσουν μια πιο χαλαρή πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο Μουσάλα (2430μ) και τις 4 λίμνες που βρίσκονται κοντά του, διανύοντας 9 χλμ (με επιστροφή) και συνολική ανάβαση 350μ.
Την Κυριακή 1/9 αναχώρηση από το ξενοδοχείο στις 8.00 για το Panichishte (υψ. 1580 μ.) και στις 9:00, μεταφορά με λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου ως το καταφύγιο Rilski Ezera (υψ. 2136 μ), από όπου θα πραγματοποιηθεί μια κυκλική διαδρομή στο σύμπλεγμα των επτά αλπικών λιμνών της Ρίλα (ή σε κάποιες από αυτές για όσους θέλουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας). Ώρες πορείας 6, μήκος διαδρομής 13 χλμ. Υψομετρική διαφορά 750μ.

Η μετακίνηση θα γίνει με I.X. (εκτός κι αν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεγάλος και συμφέρει το λεωφορείο) και το κόστος της συμμετοχής (εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων) θα είναι περίπου 80 € (Μετακίνηση, ξενοδοχείο, λιφτ)

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 16 -8-2015 στο τηλέφωνο: 6977199811 (Παναγιώτης).

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου

Το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου που διοργανώθηκε από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Ξάνθης και Κομοτηνής ολοκληρώθηκε την Κυριακή (9/6) το απόγευμα μετά από μια σύντομη καλοκαιρινή μπόρα. Από τη μεριά των διοργανωτών είμαστε πολύ χαρούμενοι, που στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν πάνω από 150 αναρριχητές, και γενική συμμετοχή που άγγιξε τα 200 άτομα. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσαν οι μικροί μας αναρριχητές. Η διάθεση των συμμετεχόντων στα πεδία ήταν (υπερ)θετική η συμπεριφορά τους άψογη, με σεβασμό τόσο στους συν-αναρριχητές τους, όσο και στο περιβάλλον των πεδίων. Ακούσαμε με πολλά θετικά σχόλια και σας ευχαριστούμε για αυτά, αλλά κυρίως για την τιμή που μας κάνατε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας. Παράλληλα θα θέλαμε να ακούσουμε και σχόλια ή παρατηρήσεις που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την εμπειρίας σας για το επόμενο φεστιβάλ. Οι δύο σύλλογοι θέλουν να ευχαριστήσουν τα μέλη τους που συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ:

Ντούμα Παναγιώτη (ΕΟΣ Ξάνθης)
Εξακοίδη Αρχοντή (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Λυδία Αφροδίτη (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Καραγεωργίου Γιώργο (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Χαραλαμπόγλου Έλενα (ΕΟΣ Ξάνθης)
Δόλιαρη Νίκο (ΕΟΣ Ξάνθης)
Βαλσαμίδη Δημήτρη (ΕΟΣ Ξάνθης)
Τέτο Δημήτρη (ΕΟΣ Ξάνθης)
Χατζηιωάννου Γιώργο (ΕΟΣ Ξάνθης)
Ιωαννίδη Χρήστο (ΕΟΣ Κομοτηνής)
Πετρόπουλο Θάνο (ΕΟΣ Ξάνθης)
Δέλιο Νίκο (ΕΟΣ Ξάνθης)
Ιωαννίδη Γιώργο (ΕΟΣ Ξάνθης)
Ζαρδαλίδη Γιώργο (ΕΟΣ Ξάνθης)

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τη συγχρηματοδότηση της οποίας στα πλαίσια του φεστιβάλ εξοπλίστηκαν και ανοίχθηκαν νέες αναρριχητικές διαδρομές στα πεδία του Νέστου.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Ξάνθης για την υποστήριξη μέσω χρηματοδότησης του Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε την Ομάδα Διαχείρισης & Διάσωσης Ανθρωπιστικών Κρίσεων - ΟΔΙΑΚ, για την παροχή υποστήριξης Πρώτων Βοηθειών.

Ευχαριστούμε επίσης τους Χορηγούς του 2ου Φεστιβαλ Αναρρίχησης Νέστου: To V15.gr Outdoor Shop, την Καντίνα ΝΕΣΤΟΣ, την Τεχνική Εταιρία Δοβρίδης A.E., την επιχείρηση Riverland Kayak Club, την επιχείρηση Sarikos Bikes και το Ξενοδοχείο Filoxenia Hotel.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019

Aσφαλτόστρωση τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου («Θηλιά»)

 

ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Επανερχόμαστε στο θέμα της ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου της Θηλιάς επειδή τις τελευταίες μέρες- και μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που έχει η κριτική και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Δευτέρας -έχει ενταθεί η προσπάθεια να βάλουν τους Συλλόγους μας “απέναντι” από τους κατοίκους των ορεινών οικισμών και τους επαγγελματίες (πόσους άραγε;). Έτσι παρουσιάζονται σε κάποια μέσα ενημέρωσης “δύο στρατόπεδα” αλλά και ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των « δύο» πλευρών !!!

Πρώτα απ’ όλα μας εντυπωσιάζει το γεγονός πως, αν και οι επιστολές μας απευθύνονται στην περιφέρεια και σε υπηρεσίες, δεν έχουμε , μέχρι στιγμής, καμιά επίσημη απάντηση στα επιχειρήματά μας για την ακύρωση του έργου. Αντίθετα , σε μερικά μέσα ενημέρωσης της πόλης παρουσιάζεται σαν υποστηρικτής και τιμητής συγκεκριμένος επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος -με έξι ακόμα υπογραφές κατοίκων και την “απειλή” συγκέντρωση 5-6.000(!)- θέλει να μας πείσει για την ύπαρξη δύο στρατοπέδων. Θεωρούμε ότι με το παραλήρημά του, ο συγκεκριμένος κύριος, εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί επιβεβαιώνει τις φήμες για την πραγματική σκοπιμότητα του έργου ! Θα θέλαμε να ξέρουμε πως θα δικαιολογήσει- στους ανθρώπους που τώρα προσπαθεί να ξεσηκώσει- ότι η ασφαλτόστρωση δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει παραπάνω από την επιχείρησή του! Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι το κόστος του συγκεκριμένου έργου (μισό εκατομμύριο ευρώ!) το πληρώνουν οι πολίτες και όχι ο ίδιος, άρα δηλώσεις του τύπου “ δεν μπορούν να μας υποδεικνύουν μια «χούφτα» άνθρωποι, από ποια πόρτα του σπιτιού μας θα μπούμε μέσα” είναι το λιγότερο προκλητικές. Οι δηλώσεις του αγγίζουν τη φαιδρότητα με τις κατηγορίες για πεζοπόρους “που του έκλεισαν το δρόμο….και μοίραζαν πορτοκάλια” , την άποψη ότι “είναι ρατσιστικό να μπορούν να ανεβαίνουν μόνον αυτοί που μπορούν, δηλαδή πολύ λίγοι” και το συσχετισμό με τις πυρκαγιές στο Μάτι. Γίνονται όμως και επικίνδυνες όταν προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα: “ επικίνδυνα είναι τα μονοπάτια τα «πολιτικά» που ξεκινούν από την Λεπέν και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ»…” ,όταν μας απειλεί ότι“ τα πράγματα θα έχουν πολύ κακή εξέλιξη και υπεύθυνοι θα είναι αυτοί…” και ισχυρίζεται ότι “διάφοροι σύλλογοι σαν και αυτούς και ΜΚΟ έχουν καταστρέψει όλες τις επενδύσεις της Ελλάδας την χρονική στιγμή που η Ελλάδα μας αιμορραγεί”.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ξανά κάποια πράγματα:

Για όσους μας ξέρουν δε χρειάζεται να αποδείξουμε ότι τα μέλη των Συλλόγων μας , αλλά και όσοι θα είναι τη Δευτέρα στην πλατεία, ανήκουν σε όλο το πολιτικό και κομματικό φάσμα της χώρας. Ο αγώνας μας δεν έχει κομματική ταυτότητα! Σαφώς και δεν είμαστε ρατσιστές-όσο αφορά τους χρήστες της περιοχής- και το έχουμε αποδείξει με τις προσπάθειες (επιτυχημένες θεωρούμε) που κάνουμε πολλά χρόνια να εντάξουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στις δραστηριότητές μας -εκπαιδεύοντάς τους ταυτόχρονα για τη σωστή στάση απέναντι στο περιβάλλον . Μας ενοχλούν βέβαια οι ορδές της πρωτομαγιάς με τους τόνους πλαστικών που αφήνουν πίσω τους! Ναι, μ’ αυτούς – που θα γίνουν περισσότεροι με την ασφαλτόστρωση- είμαστε «ρατσιστές»! Ποτέ δεν παραταχθήκαμε απέναντι στους κατοίκους των ορεινών οικισμών και στο δικαίωμα μετακίνησής τους . Πραγματικά θα ήταν πού δύσκολο να εναντιωθούμε στο έργο αυτό αν είχαν πρώτα ασφαλτοστρωθεί τα 12,6 χιλιόμετρα –τα πιο δύσκολα, μια και ο δρόμος είναι σχεδόν κατεστραμμένος- από τον Κένταυρο μέχρι τα λιβάδια. Το έργο όμως ξεκινά ακριβώς αντίθετα και έτσι δε μας πείθει, όπως δεν πρέπει να πείθει και τους κατοίκους! Άλλωστε, αν οι προθέσεις είναι αληθινές, στις επιστολές μας προτείνουμε τη διαδρομή (κατεβαίνοντας): Κένταυρος-Πανέρια-Τουριστικές κατοικίες 916-Διάφορο-Σιρόκο –Ξενοδοχείο Αγριάνη- Ξάνθη. Η διαδρομή αυτή δεν προσθέτει χιλιόμετρα στη σύνδεση με Ξάνθη, αντίθετα απαιτεί λιγότερη, κατά 4 χιλιόμετρα ασφαλτόστρωση και δεν επηρεάζει την επίμαχη περιοχή. Όσο δε για το δρόμο της Θηλιάς προτείνουμε βελτίωση με τεχνικά έργα ώστε να μη καταστρέφεται από τις νεροποντές αλλά τη διατήρηση του χωμάτινου χαρακτήρα του.

Τέλος δεν στεκόμαστε απέναντι ούτε από το συγκεκριμένο ούτε από κανέναν άλλο επιχειρηματία, απλά ζητάμε από τους φορείς της πολιτείας να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό των πολλών και όχι του ενός (ο οποίος μάλιστα απαιτεί να πληρώσουμε εμείς την επιχειρηματική του επιλογή). Ελπίζουμε ότι δε θα πέσει άλλη λάσπη σε μια ειλικρινή, καθαρή και ανιδιοτελή αντίδραση των Συλλόγων μας αλλά και των χιλιάδων πολιτών που στέκονται δίπλα μας! Περιμένουμε τους πολίτες της Ξάνθης τη Δευτέρα στις 19.00 στην κεντρική πλατεία να φωνάξουμε ένα μεγάλο: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΘΗΛΙΑΣ-ΜΗ ΚΛΕΒΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Ξάνθη: Θηλιά S.O.S. - Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλτόστρωση στη θέση "Θηλιά"

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του Ψηφίσματος και να υπογράψετε ψηφιακά, για να σώσουμε την φυσική μας κληρονομιά και να τη μεταφέρουμε ανέπαφη στα παιδιά μας.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλτόστρωση τμήματος του δασικού δρόμου Ι. Μ. Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου (θέση Θηλιά) Εμείς οι πολίτες της Ξάνθης δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δασαρχείου Ξάνθης για την ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου της Θηλιάς.

Το παραπάνω, αμφιβόλου σκοπιμότητας, έργο θα αποτελέσει μια καταστροφική επέμβαση σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας για να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν είτε ατομικά είτε μέσα από τη συμμετοχή τους στις ήπιες δραστηριότητες αθλητικών και φυσιολατρικών συλλόγων της περιοχής, θα αλλοιώσει την ιδιαίτερη ομορφιά του περιαστικού δάσους και θα υποβαθμίσει και σε αυτό τον τομέα την ποιότητα ζωής των Ξανθιωτών.

Απαιτούμε από την Περιφέρεια και το Δασαρχείο να εισακούσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας και να ακυρώσουν αυτό το έργο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στους τωρινούς αλλά και στους μελλοντικούς κατοίκους της Ξάνθης τη δυνατότητα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της πόλης.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Aσφαλτόστρωση τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου («Θηλιά»)

 

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη, από τις λίγες στην Ελλάδα, με ένα τόσο όμορφο φυσικό περιβάλλον γύρω της. Η περιοχή των Μοναστηριών έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο άθλησης και αναψυχής για χιλιάδες πολίτες της πόλης μας. Χρησιμοποιείται καθημερινά για βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.

Η περιοχή αυτή- που πολλοί θα ζήλευαν- θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα από μια απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που γεννά πολλά ερωτηματικά. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των Συλλόγων μας η Περιφέρεια και το Δασαρχείο προχωρούν στη δημοπράτηση της ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου της Θηλιάς βάζοντας σε κίνδυνο ή διώχνοντας όλες αυτές τις ήπιες φυσιολατρικές και αθλητικές δράσεις και αλλάζοντας το χαρακτήρα του περιαστικού δάσους της Ξάνθης.

Αμφισβητούμε τη σκοπιμότητα του έργου αυτού. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα για ταχύτερη πρόσβαση των μονάδων πυρόσβεσης, για ευκολότερη εκτέλεση περιπολιών στα πλαίσια προστασίας του θηραματοπονικού πλούτου, για πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και για την αύξηση του αριθμού των φυσιολατρών, που επικαλούνται οι μελετητές. Όσο δε για τη χρησιμοποίηση του δρόμου σαν εναλλακτική οδική επιλογή προς ορεινούς οικισμούς, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι χρειάζονται βελτίωση άλλα τμήματά του δρόμου και όχι αυτό που αποφασίστηκε- τα πρώτα 3,5 χιλιόμετρα!

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς, τους πολίτες της Ξάνθης, να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ και να αποτρέψουμε την πληγή που θα ανοίξει αυτό το έργο.

Σας περιμένουμε όλους τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και ώρα 07.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία να σώσουμε το δώρο αυτό της πόλης μας ώστε να το χαίρονται και τα παιδιά μας!

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης

Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο Πήγασος»

Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης «Xanthi Runners»

Τετάρτη, 29 Μαίου 2019

2o Φεστιβαλ Αναρρήχισης Νέστου

 

Οι σύλλογοι Ε.Ο.Σ. Ξάνθης και Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής συνδιοργανώνουν το 2ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ στη περιοχή του ποταμού Νέστου για το 2019 στις 8 και 9 Ιουνίου. Στα «Θρακικά Τέμπη» του Νέστου, ο μεγάλος αριθμός αναρριχητικών διαδρομών, η πολύ καλή ποιότητα του βράχου, η εύκολη πρόσβαση και η ποικιλία των διαδρομών για όλα τα επίπεδα, κατατάσσουν τα πεδία του Νέστου στα σημαντικότερα και ομορφότερα πεδία σπορ αναρρίχησης στην Ελλάδα. Ακόμη λάτρεις της φύσης μπορούν να αθληθούν και να δραπετεύσουν στη φύση επιλέγοντας το σπορ που τους ταιριάζει όπως, πεζοπορία, ποδήλατο, Canoe Kayak ή ακόμη και να διασκεδάσουν κάνοντας slack line, flying fox ή παίζοντας στην πανέμορφη παραλία του ποταμού. Συμπεριλαμβάνοντας μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσελκύσει ένα μεγάλο και διαφοροποιημένο αριθμό επισκεπτών.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Τετάρτη, 29 Μαίου 2019

Ενστάσεις προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για το έργο ασφαλτόστρωσης της Δασικής οδού Παναγίας Καλαμού- Οικισμός Κενταύρου (Θέση Θηλειά)

 

Μετά την επιστολή προς τους κ.κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη κοινοποιούμε επιστολή με ενστάσεις επί της σκοπιμότητας του έργου την οποία αποστείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και άλλες υπηρεσίες. Αυτή τη φορά υπογράφουν 4 σύλλογοι.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Τρίτη, 28 Μαίου 2019

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

 

Αγαπητοί μας φίλοι, παράγοντες που δεν υπολογίζαμε μας αναγκάζουν να κάνουμε αλλαγές στο πρόγραμμα του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Έτσι για τις επόμενες Τετάρτες το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

· Τετάρτη 29/5: Αρχαγγελιώτισα-Σύρτης
· Τετάρτη 5/6: Μονοπάτια Γέρακα
· Τετάρτη 12/6: Ωραίο-Ρεύμα (Χαλαρή πεζοπορία και πέστροφα στο γνωστό πανέμορφο μέρος)

Τις Κυριακές θα γίνουν οι παρακάτω αναβάσεις:

· Κυριακή 2/6: Καράολαν (1100 μ.) από Πόρτα
Διάρκεια: 6Ω, Μήκος διαδρομής 10,5 χλμ., Υψομ. διαφορά:420μ, Βαθμός δυσκολίας:2,Δυνατότητα συμμετοχής αρχαρίων. Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Τέτος 6936545658

· Κυριακή 9/6: Πεζοπορία στα στενά του Νέστου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου. (εκκίνηση στις 10 π.μ. από την αρχή του μονοπατιού στη Γαλάνη)

· Παρασκευή 7- Κυριακή 9/6:Γραμμοχώρια του Άνω Αλιάκμονα (Ν. Καστοριάς) Γράμμουστα (1250μ)- Κορυφή Γκούμπελ (2253)-Ερ. Φούσιας (1300μ) & Γιαννοχώρι (900μ)- Κορυφή Αλεβίτσα (1588μ)-Λιβαδοτόπι (900μ) Διάρκεια: 8 & 5ώρες,Μήκος διαδρομής 15 & 12 χλμ, Υψομ. διαφορά:1000 & 700 μ, βαθμός δυσκολίας 3 &2 .Διανυκτερεύσεις σε σκηνάκια στη Γράμμουστα. Υπεύθ. - Πληροφ.: Γιώργος Μπακαλίδης 6948615813

· Κυριακή 23/6: Γυφτόκαστρο (1827 μ), από Δασικό Χωριό Διάρκεια: 6Ω, Μήκος διαδρομής 15 χλμ, συνολική ανάβαση 650 μ, βαθμός δυσκολίας:2, Δυνατότητα συμμετοχής αρχαρίων Υπεύθ. - Πληροφ.: Θανάσης Πεχλιβάνης 6977665793

· Σάββατο 29/6: Κορυφή Μοναστήρι(560μ) νυχτερινή ανάβαση Διάρκεια: 3Ω Μήκος διαδρομής 7 χλμ, συνολική ανάβαση 500 μ, βαθμός δυσκολίας:1, Δυνατότητα συμμετοχής αρχαρίων.Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Καλογιαννίδης 6976266393

Πέμπτη, 23 Μαίου 2019

Ο Μάνθος Βαλσαμίδης από τo παγκόσμιο πρωτάθλημα Bouldering στο Μόναχο

 

Μια καταπληκτική παρέα σε μια τεράστια διοργάνωση… Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Bouldering στο Μόναχο με έφερε σε επαφή με σπουδαίους αναρριχητές και με έκανε να καταλάβω καλυτέρα τις αδυναμίες μου αλλά και τις ικανότητες μου, δίνοντας μου τεράστιο κίνητρο να συνεχίσω την σκληρή προσπάθεια. Αυτό που μου επισήμανε ξανά αυτό το ταξίδι είναι, πως οτιδήποτε κι αν κάνουμε πρέπει να το ζούμε στο 100%.

POLO Bags
Scarpa Greece
Δευτέρα, 20 Μαίου 2019

Aσφαλτόστρωση τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου («Θηλιά»)

 

Ανοιχτή επιστολή
Ξάνθη 18-5-2019

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αξιότιμε Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,

Πρόσφατα είδαμε στον τοπικό τύπο να επανέρχεται το θέμα της ασφαλτόστρωσης τμήματος της δασικής οδού Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς – Κενταύρου, σ την περιοχή γνωστή στους Ξανθιώτες σαν «Θηλιά». Σύμφωνα με τη δημοσίευση το έργο αφορά 3,5 χιλιόμετρα (από την Μονή Καλαμούς μέχρι τα λιβάδια) και έχει προϋπολογισμό 565.000 ευρώ, κονδύλι που έχει διατεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ το Δασαρχείο Ξάνθης θα βγάλει την προκήρυξη για το έργο.

Η απόφαση της Περιφέρειας μας εξέπληξε γιατί μόλις ενάμιση χρόνο πριν, και μετά τις έντονες αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Ξάνθης, αποσύρθηκε η ίδια ακριβώς πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης με την επισήμανση ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταστροφική για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, για μια ακόμα φορά, τα προβλήματα που δημιουργεί ένα τέτοιο έργο, η μελέτη για το οποίο έγινε πολλά χρόνια πριν. Στο διάστημα που μεσολάβησε η περιοχή των Μοναστηριών –την οποία ο σχεδιαζόμενος ασφαλτόδρομος θα διασχίζει- έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο άθλησης και αναψυχής για χιλιάδες πολίτες αλλά και επισκέπτες της πόλης της Ξάνθης. Χρησιμοποιείται καθημερινά για βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα μέσα σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Οι σύλλογοί μας τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλλαν, με εθελοντική εργασία των μελών τους, στη δημιουργία υποδομών για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί, αφού ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο ενός τέτοιου χώρου, τόσο κοντά τους. Θεωρούμε ότι με την ασφαλτόστρωση και τη χρησιμοποίησή του σαν δρόμου σύνδεσης της Ξάνθης με κάποιους ορεινούς οικισμούς θα αυξηθεί η κίνηση αυτοκινήτων, καθώς και η ταχύτητά τους, κάτι που μας γεννά εύλογους φόβους για πρόκληση ατυχημάτων, μια και εκατοντάδες συμπολίτες μας - ανάμεσά τους και παιδιά- κινούνται καθημερινά πάνω στο δρόμο ή τον διασχίζουν σε αρκετά σημεία που διασταυρώνεται με τα μονοπάτια. Επίσης όσοι αθλούνται εκεί έχουν γνωρίζουν ότι τα ζαρκάδια της περιοχής κινούνται πολλές φορές πάνω στο δρόμο- μια και μέχρι τώρα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα. Προβληματιζόμαστε επίσης για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς αλλά και του όγκου των σκουπιδιών που δυστυχώς ακολουθεί κάθε διάνοιξη ή βελτίωση δρόμου στην περιοχή μας.

Το έργο αυτό, εκτός από την ζημιά που θα προκαλέσει, δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό σκοπό. Το θέμα επανέρχεται από άλλο φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα την στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με την Βουλγαρία που θα βελτιώσει και τη σύνδεση της ορεινής περιοχής με την Ξάνθη. Άλλωστε, αν ο δρόμος αυτός θεωρείται απαραίτητος για την επικοινωνία κάποιων ορεινών οικισμών με την πόλη μας αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση της πυροσβεστικής, χρειάζονται βελτίωση άλλα τμήματά του και όχι αυτό που αποφασίστηκε. Συγκεκριμένα, όπως και γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά το 4ο χλμ και τις Τουριστικές Κατοικίες 916, εκεί που η κλίση του δρόμου γίνεται μεγαλύτερη, οι συχνές καταστροφές από τις βροχές δυσχεραίνουν την κίνηση αυτοκινήτων.

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας δασικός δρόμος που εξυπηρετεί την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ξάνθης να μετατραπεί σε ασφαλτόδρομο, βάζοντας σε κίνδυνο ή διώχνοντας όλες αυτές τις ήπιες φυσιολατρικές και αθλητικές δράσεις και αλλάζοντας το χαρακτήρα του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Κάλλιστα το τμήμα αυτό του δασικού δρόμου μπορεί να βελτιωθεί με κατάλληλα τεχνικά έργα και επίστρωση με 3Α . Έτσι η χρησιμοποίησή του θα είναι πιο εύκολη αλλά και η επέμβαση θα είναι πιο ήπια και φιλική με το περιβάλλον και την υπάρχουσα χρήση του δρόμου.

Εμείς, οι τοπικοί φορείς που κάνουμε προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, προσφέροντάς τους ευκαιρίες και δυνατότητες άθλησης και φυσιολατρίας, είμαστε αντίθετοι σε κάθε άστοχη επέμβαση που έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιαστικού δάσους της Ξάνθης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έγκριση του έργου από την Περιφέρεια έγινε απλά από λάθος αξιολόγηση και όχι για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς, όπως ευρέως ακούγεται στην Ξάνθη. Ελπίζουμε η πρότασή μας να γίνει αποδεκτή και η ακύρωση εκτέλεσης του έργου αυτού να είναι οριστική ώστε να μην επανέλθει το θέμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να μη χρειαστεί η εντονότερη αντίδραση των συλλόγων μας.

Αφ. Τσακιρίδης - πρόεδρος του Π. Σ. Ξάνθης ΠΗΓΑΣΟΣ / Παν. Ντούμας- πρόεδρος του Ε. Ο. Σ. Ξάνθης / Ι. Πυργελής πρόεδρος του Α. Π. Σ. Δρομέων Ξάνθης XanthiRunners

Τρίτη, 14 Μαίου 2019

30ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης

 

Με το αγώνισμα του Bouldering, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Μαΐου, τελείωσε το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης. Σ΄αυτό τον αγώνα κατέβηκαν έξι αθλητές και κατέλαβαν τις παρακάτω θέσεις:

Kατηγορία Παίδες Α
  Μπέρτος Βασίλης 1ος
  Βαλσαμίδης Ιάσωνας 2ος
Kατηγορία Νέες Β
  Παλτατσίδου Ζωή 4η
Kατηγορία Νέες Α
  Βαλσαμίδη Δανάη 2η
Kατηγορία Νέοι Α
  Ντούμας Αναστάσης 8ος
Kατηγορία Ανδρών
  Βαλσαμίδης Μάνθος 1ος

Οι αθλητές του ΕΟΣ Ξάνθης κι αυτή τη φορά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και με τις νίκες τους χάρισαν στο Σύλλογό μας τη δεύτερη θέση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, στην κατάταξη με βάση το συνολικό αριθμό των μεταλλίων, και την έκτη θέση στη βαθμολογική κατάταξη των συλλόγων- μια κατάταξη η οποία βασίζεται, εκτός από τα μετάλλια, και στο συνολικό αριθμό των αθλητών του κάθε συλλόγου που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Είναι πραγματικά ένα τεράστιο κατόρθωμα για ένα μικρό, επαρχιακό σύλλογο όλες αυτές οι διακρίσεις αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει τόσο με τις μακρινές μετακινήσεις που κουράζουν και κοστίζουν πολύ, όσο και με τους χώρους προπόνησης που υπολείπονται πολύ απ΄αυτούς των κεντρικών συλλόγων.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στα παιδιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές της ομάδας, γονείς και χορηγούς.

Παρασκευή, 9 Μαίου 2019

Ανάβαση στον Άτλα

 

Τον Μάρτιο που μας πέρασε, μια ομάδα ορειβατών από τους Ορειβατικούς Συλλόγους της Κομοτηνής και της Ξάνθης ταξίδεψαν στο Μαρόκο με σκοπό την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του όρους Άτλας, Τουμπκάλ με υψόμετρο 4167 μ. Δείτε εδώ κάποιες φωτογραφίες από την εμπειρία της ομάδας.

ΕΟΣ Ξάνθης ΕΟΣ Ξάνθης

Πέμπτη, 8 Μαίου 2019

Πεζοπορία στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη

 

Την Κυριακή 12/5/2019 πεζοπορία στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη, από το μονοπάτι "Τηλέμαχος Σαμουρίδης" Διάρκεια: 4Ω, Μήκος διαδρομής 9 χλμ, συνολική ανάβαση 590 μ, βαθμός δυσκολίας: 1, Διαδρομή για παιδιά με τους γονείς τους & για αρχική επαφή με την ορεινή πεζοπορία. Ξεκινάμε στις 9.30 από το καταφύγιο του ΕΟΣ στο Λειβαδίτη.
Περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Επιμενίδης 6932432767

Τετάρτη, 8 Μαίου 2019

Το Boulder

 

Ένα απολαυστικό βίντεο με το Μάνθο Βαλσαμίδη να μας περιγράφει τι είναι το boulder μετά τη νίκη του και την κατάκτηση της 1ης θέσης στην κατηγορία ανδρών στο 30ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Bouldering που έγινε στις 4 & 5/5/2019 στην Αθήνα. Το βίντεο δείχνει τρία από τα τέσσερα προβλήματα του τελικού, που του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο.
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

“H άλλη πλευρά του Νέστου”

 

Για την Κυριακή 5-5-2019 ο ΕΟΣ Ξάνθης προγραμματίζει μια πρωτότυπη δράση στα στενά του Νέστου με τίτλο: “H άλλη πλευρά του Νέστου” η οποία συνδυάζει την Κυριακάτικη πεζοπορία του Συλλόγου μας, με την γνωρημία των αναρρηχιτικών μας πεδίων. Θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία μικρού βαθμού δυσκολίας με μήκος 8 χλμ, συνολική ανάβαση 450μ. και εκτιμώμενο χρόνο 3,5 ώρες. Είναι μια νέα διαδρομή από το χωριό Παράδεισος στο ύψωμα Οχυρά, στη δυτική πλευρά των στενών σε ένα μονοπάτι που καθαρίστηκε από μέλη του συλλόγου την προηγούμενη χρονιά και οδηγεί σε σημείο καταπληκτικής θέας προς τα στενά του ποταμού.

Στην επιστροφή θα γίνει μια μικρή παράκαμψη στα αναρριχητικά πεδία του Νέστου για να καταλήξουμε στο πεδίο “Μπαλκόνι” – σημείο εξαιρετικής ομορφιάς- όπου αναρριχητές, μέλη του ΕΟΣ θα σκαρφαλώνουν στα βράχια παρουσιάζοντας, σε όσους δεν το γνωρίζουν, το άθλημα της αναρρίχησης σε βράχο. Θα δοθεί η ευκαιρία –σε όσους επιθυμούν- να δοκιμάσουν, ασφαλισμένοι σε κάποιες εύκολες διαδρομές. Μπορείτε να συμμετέχετε με τρεις τρόπους:
α) μόνο Πεζοπορία,
β) πεζοπορία και αναρρίχηση και
γ) μόνο γνωριμία με την αναρρίχηση (ερχόμενοι αργότερα στο αναρριχητικό πεδίο).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, για τις επιλογές (α) και (β): Αστέριος Ιωαννίδης 6980387688 , ενώ για την επιλογή (γ): Δημήτρης Βαλσαμίδης 6976068125

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

30ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης

 

Έγιναν στις 20 και 21/4/2019 στο Βόλο οι τελικοί αγώνες για το 30ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης (αγώνισμα δυσκολίας) με σημαντικές διακρίσεις για τις αθλήτριες και τους αθλητές του ΕΟΣ Ξάνθης, οι οποίοι είχαν προκριθεί όλες και όλοι για τους τελικούς, μετά τους προκριματικούς του Μαρτίου. Πέντε από τους οκτώ ανέβηκαν στο βάθρο κερδίζοντας 2 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο, ενώ πολύ καλή ήταν η κατάταξη και για τους άλλους τρεις.
Αναλυτικά οι θέσεις που κατέλαβαν οι αθλήτριες και αθλητές του ΕΟΣ Ξάνθης είναι:

Kατηγορία Παίδες Α
  Μπέρτος Βασίλης 1ος
  Βαλσαμίδης Ιάσωνας 2ος
Kατηγορία Νέες Β
  Παλτατσίδου Ζωή 1η
Kατηγορία Νέες Α
  Βαλσαμίδη Δανάη 3η
  Μουλά Δέσποινα 8η
  Ζουρπογλου Στέλλα 10η
Kατηγορία Νέοι Α
  Ντούμας Αναστάσης 9ος
Kατηγορία Ανδρών
  Βαλσαμίδης Μάνθος 2ος

Για ακόμα μια φορά λοιπόν συγχαρητήρια στα παιδιά που χάρισαν στο Σύλλογο τέτοιες επιτυχίες αλλά και στον προπονητή τους Γιάννη Κολόκα για την εξαιρετική δουλειά του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους γονείς (χωρίς τη συνδρομή των οποίων δε θα ήταν δυνατή η συμμετοχή στους αγώνες), στο Δήμο Ξάνθης για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας Αγωνιστικής Αναρρίχησης αλλά και στους υπόλοιπους υποστηρικτές μας.

Παρασκευη, 12 Απριλίου 2019

27ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ» 27ο Κύπελλο Αθ.Λευκαδίτης

 

Άλλος ένας αγώνας - το 27ο Κύπελλο Αθ.Λευκαδίτης, διεξήχθη στην πόλη του Βόλου στις 6 & 7 Απριλίου. Στον αγώνα συμμετείχαν 237 αθλητές αγωνιστικής αναρρίχησης. Ο ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε με εννέα αθλητές. Για ακόμα μια φορά οι αθλητές του συλλόγου είχαν μια πολύ καλή εμφάνιση επιβεβαιώνοντας την συστηματική δουλειά που γίνεται στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο ΚΑΚ Φίλιππος Αμοιρίδης.
Αναλυτικά οι θέσεις που κατέλαβαν οι αθλητές του ΕΟΣ Ξάνθης είναι:

Kατηγορία Παίδες Α
  Μπέρτος Βασίλης 1ος
  Βαλσαμίδης Ιάσωνας 2ος
  Πλευρίδης Μανώλης 10ος
Kατηγορία Νέες Β
  Παλτατσίδου Ζωή 3η
Kατηγορία Νέες Α
  Βαλσαμίδη Δανάη 4η
  Ζουρπογλου Στέλλα 8η
  Μουλά Δέσποινα 10η
Kατηγορία Νέοι Α
  Ντούμας Αναστάσης 7ος
Kατηγορία Ανδρών
  Βαλσαμίδης Μάνθος 3ος

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια λοιπόν τόσο σε αυτά τα παιδιά που για ακόμη μία φορά μας έκαναν περήφανους όσο και στον προπονητή της ομάδας για την πολύ καλή δουλεία του. Ευχαριστούμε το X-sportswear για τη βοήθεια με την εμφάνιση της ομάδας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι φάνηκε και η ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων. Οι αγώνες γίνονται στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Διακαής πόθος του συλλόγου μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αναρριχητικού κέντρου ολυμπιακών προδιαγραφών, για το ραγδαία εξελισσόμενο άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης, στην πόλη της Ξάνθης.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Διάσχυση Δασικό χωριό Ερυμάνθου - Διπόταμα Παρανεστίου

 

Την Κυριακή 14-4-2019 Θα πραγματοποιηθεί (αν βέβαια το επιτρέψει ο καιρός) μια διάσχιση μεγάλου μήκους (32 χλμ.) από το Δασικό χωριό Ερυμάνθου μέχρι τα Διπόταμα Παρανεστίου.

Η διαδρομή περνά από περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς όπως το Μεγάλο Λιβάδι, τα Καλύβια Λεπίδα και οι καταρράκτες Σκοτεινού Ρέματος και Λεπίδα. Είναι μια απαιτητική διαδρομή λόγω του μεγάλου μήκους της.

Η επιστροφή από τα Διπόταμα στο Δασικό χωριό θα γίνει με αυτοκίνητα για τα οποία θα πληρώσουμε (εκτός κι αν υπάρχει δυνατότητα να έρθει κάποιο δικό σας άτομο). Έτσι εκτός από το μοίρασμα της βενζίνης θα υπάρχει ένα επιπλέον κόστος 15-20 € ανά άτομο (ανάλογα με τον αριθμό μας). Επίσης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 12-4-2019 για να μπορέσει να οργανωθεί η επιστροφή. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχετε αν δεν δηλώσετε έγκαιρα!

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Ντούμας 6977199811

Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

3η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 7/4/2019 η 3η Γιορτή των Μονοπατιών παρά τη δύσκολη μέρα και τον καιρό που δε μας έκανε τη χάρη να είναι σύμμαχός μας με αποτέλεσμα τη μικρότερη συμμετοχή- κυρίως παιδιών. Βέβαια, για τους τολμηρούς που συμμετείχαν, το βουνό έδειξε ότι είναι όμορφο πάντα, με κάθε καιρό! Μαζί μας περπάτησαν 116 μέλη και φίλοι του ΕΟΣ, σε 6 από τις 7 διαδρομές που είχαν προγραμματιστεί και ελπίζουμε να πέρασαν όλοι τους καλά και να τους έχουμε συχνά κοντά μας.

Για όσους δεν ήρθαν μπορούν να βρουν το χάρτη του Περιαστικού Δικτύου Μονοπατιών Ξάνθης και να τα δοκιμάσουν με την παρέα τους.

Μπορούν βέβαια να περπατήσουν μαζί μας επιλέγοντας κάποια από τις αναβάσεις μας κάθε Τετάρτη μεσημέρι ή κάθε Κυριακή.

Ευχαριστούμε άλλη μια φορά όλους όσους συνέβαλλαν στο άνοιγμα των μονοπατιών και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ξάνθης για την κάλυψη της γιορτής.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 20193η Γιορτή Μονοπατιών

3η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

Για τρίτη χρονιά μετά τα εγκαίνια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης διοργανώνει τη Γιορτή των Μονοπατιών για να γνωρίσουν πολίτες της πόλης μας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που υπάρχει γύρω από την πόλη μας και να έχουν τη δυνατότητα άσκησης σε συνδυασμό με την απόλαυση της φύσης.

Σας καλούμε λοιπόν την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, στη γέφυρα του Σαμακώβ, να περπατήσετε μαζί μας και να συμμετέχετε σε μια γιορτή της άσκησης και της φύσης. Ελάτε να γνωρίσετε μαζί μας ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 38 περίπου χιλιομέτρων, γύρω από την πόλη μας με καταπληκτικές διαδρομές, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Περιλαμβάνει μονοπάτια στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου και δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ την τελευταία τριετία με το συνδυασμό παλιών και ιστορικών μονοπατιών με διαδρομές που ανοίχτηκαν από φίλους της ορεινής ποδηλασίας, αλλά και μερικών νέων πρόσφατα ανοιγμένων, ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο.

Η σήμανση και η χαρτογράφησή τους έγιναν έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα από κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης. Οι χρήστες των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής συνδυάζοντας τη διάθεση για άσκηση με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.

Φορέστε κατάλληλα παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας κι ελάτε μόνοι σας, με την οικογένεια ή με φίλους! Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας που θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Υπεύθυνος για κάθε διαδρομή θα είναι μέλος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαδρομές πεζοπορίας:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1 Γέφυρα Σαμακώβ – Ι.Μ. Καλαμούς – Επιστροφή Μήκος διαδρομής: 4 χλμ. Συνολική ανάβαση: 250μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 1,5 ώρα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2 Γέφυρα Σαμακώβ – Κάστρο Ξανθίππης – Ξανθίππη – Παλιά Πόλη – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 5χλμ. Συνολική ανάβαση: 260μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 2 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3 Γέφυρα Σαμακώβ – Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας – Χωματόδρομος Σύρτη – Χωματόδρομος Κιμμερίων – Μονοπάτι Κρουνών – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 7 χλμ. Συνολική ανάβαση: 420μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 2,5 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 Γέφυρα Σαμακώβ – Κορυφή Μοναστήρι – Δρόμος Θηλιάς- Ι.Μ. Καλαμούς – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Συνολική ανάβαση: 600μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 3 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 Γέφυρα Σαμακώβ – Μονοπάτι Κρουνών – Κορυφή Μοναστήρι – Ποδηλατική Πίστα –Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. – Ι.Μ. Καλαμούς – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 10χλμ. Συνολική ανάβαση: 770μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 4 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6 Γέφυρα Σαμακώβ – Κάστρο Ξανθίππης – Αυγό (Σ. Τσακίρης) - Μακάριο – Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. – Ι.Μ. Καλαμούς – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 13χλμ. Συνολική ανάβαση: 980μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 5ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7 Γέφυρα Σαμακώβ – Ι.Μ. Καλαμούς – Ποδηλατική Πίστα–916– Σύρτης – Μάνδρα – Σύρτης – Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας – Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή) Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. Συνολική ανάβαση: 970 μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 6 ώρες

Μπορείτε βέβαια ,απλά, να πάρετε το χάρτη με τα μονοπάτια του δικτύου που θα μοιραστεί από τον ΕΟΣ και να περπατήσετε ή να τρέξετε μόνοι σας τις διαδρομές που σας ενδιαφέρουν.

Για περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτης Ντούμας 6977199811 και Μαρία Καραογλάνη 6987216993Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019Διάσχυση Σταυρούπολη - Καρυόφυτο

Διάσχυση Σταυρούπολη - Καρυοφυτο

 

Την Κυριακή 31/3/2019 θα γίνει η διάσχιση από τη Σταυρούπολη στο Καρυόφυτο μέσω της διαδρομής "Rodopi NestosTrail" (πρόκειται για το μόνο, ουσιαστικά, κομμάτι της που δεν ήταν γνωστό και δεν χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα).

Ξεκινώντας από τη Σταυρούπολη, θα ανεβούμε πρώτα στο Καλό Νερό, στο Κάτω Καρυόφυτο και στην περιοχή “Καρυδιές” απ’ όπου θα κατηφορίσουμε τελικά για το Άνω Καρυόφυτο.

Εκεί υπάρχει και συνέχεια σε ταβέρνα, για όσους βέβαια επιθυμούν. Θα πρέπει βέβαια να δηλώσετε συμμετοχή (και για την ταβέρνα) έγκαιρα, μέχρι την Παρασκευή 29/3, για να κανονίσουμε τον τρόπο επιστροφής στα αυτοκίνητα.

Η διάρκεια της πεζοπορίας θα είναι περίπου 7 ώρες, το μήκος της διαδρομής 16 χλμ, η συνολική ανάβαση 1170 μ, ενώ ο βαθμός δυσκολίας είναι 2. Υπάρχει αλλαγή του υπεύθυνου, έτσι για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλείτε τον Παναγιώτη Ντούμα στο 6977199811.Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019Παιζοπορώ και Συντηρώ

Παιζοπορώ και Συντηρώ

 

Η Γιορτή των Μονοπατιών, που διοργανώνει ο ΕΟΣ Ξάνθης για 3η χρονιά στις 7 Απριλίου, πλησιάζει και είναι μια καλή αφορμή να φροντίσουμε τα μονοπάτια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθης.
Καλούμε λοιπόν όλους όσους χρησιμοποιούν αυτά τα μονοπάτια αλλά και όσους θέλουν να τα γνωρίσουν και να βοηθήσουν την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 9.30΄ στη γέφυρα του Σαμακώβ για χαλαρή πεζοπορία και ελαφριά εργασία στα σημεία που χρειάζεται.
Για να οργανωθεί καλύτερα η δράση και να υπάρχουν τα απαιτούμενα εργαλεία δηλώστε συμμετοχή στον Παναγιώτη Ντούμα στο τηλ. 6977199811

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Περιφερειακός Αγώνας Δυσκολίας Βορείου Ελλάδας ΕΟΣ Ξάνθης - Μάνθος Βαλσαμίδης, Περιφερειακός Αγώνας Δυσκολίας Βορείου Ελλάδας

 

Άλλη μια πετυχημένη εμφάνιση της ομάδας αγωνιστικής αναρρίχησης του ΕΟΣ Ξάνθης στον 14ο περιφερειακό αγώνα δυσκολίας Βορείου Ελλάδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Αιγίνιο. Οι 8 αθλήτριες και αθλητές του Συλλόγου μας προκρίθηκαν όλες-οι στους τελικούς που θα γίνουν στο Βόλο στις 20 και 21 Απριλίου. Οι θέσεις που κατέλαβαν είναι:

Kατηγορία Παίδες Α
  Μπέρτος Βασίλης 1ος
  Βαλσαμίδης Ιάσωνας 3ος
Kατηγορία Νέες Β
  Παλτατσίδου Ζωή 2η
Kατηγορία Νέες Α
  Βαλσαμίδη Δανάη 3η
  Μουλά Δέσποινα 8η
  Ζουρπογλου Στέλλα 10η
Kατηγορία Νέοι Α
  Ντούμας Αναστάσης 5ος
Kατηγορία Ανδρών
  Βαλσαμίδης Μάνθος 2ος

΄Ενα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους τους, καθώς και στον προπονητή τους Γιάννη Κολόκα!

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Αγαπητοί μας φίλοι
Οι αναφορές που είχαμε από Δημάριο και Δασικό Χωριό για ακραίες συνθήκες, με πολύ αέρα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οδήγησαν στην αναβολή της ανάβασης  στην Κούλα από το Δημάριο, την Κυριακή 24/2/2019. Σε συνδυασμό με το κώλυμα της υπευθύνου για την πεζοπορία της επόμενης Κυριακής στο γεφύρι του Σταμάτη το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 

Κυριακή 3/3/2019
Κούλα (1607 μ), χειμερινή ανάβαση από Δημάριο
Διάρκεια: 8Ω,

Μήκος διαδρομής 12 χλμ, Συνολική Ανάβαση 1050μ, Βαθμός Δυσκολίας: 3, (σε περίπτωση χιονιού 5)
Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Τέτος  6936545658

 

Σάββατο-Δευτέρα 9-11/3/2019 (ΑΠΟΚΡΙΕΣ)
Ολυμπος-Μύτικας (2918 μ), χειμερινή ανάβαση από Γκορτσιά
Υπεύθ. - Πληροφ.: Δημήτρης Δοβρίδης 6979954872

 

Κυριακή 17/3/2019
Πέτρινο γεφύρι του Σταμάτη, από Σμίνθη.

Διάρκεια: 3Ω, Μήκος Διαδρομής 8χλμ, Συνολική Ανάβαση 500μ, Βαθμός Δυσκολίας: 1

Διαδρομή για παιδιά με τους γονείς τους & για αρχική επαφή με την ορεινή πεζοπορία.
Υπεύθ. - Πληροφ.: Μαρία Καραογλάνη  6987216993

 

Η πραγματοποίηση της δράσης Πεζοπορώ & Συντηρώ, που αφορά πεζοπορίες φροντίδας των μονοπατιών του Περιαστικού Δικτύου Μονοπατιών Ξάνθης ώστε να είναι έτοιμα για τη Γιορτή των Μονοπατιών και ήταν προγραμματισμένη για τις 17/3, θα γίνει παράλληλα με κάποια άλλη πεζοπορία του Συλλόγου και θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

 

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2019-2021

 

Μετά τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης της 21/1/2019, το νέo Διοικητικό του Συλλόγου μας συστάθηκε σε σώμα τη Δευτέρα 28/1/2019 ως εξής:

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

1. Πρόεδρος: Ντούμας Παναγιώτης

2. Αντιπρόεδρος: Παπαθανασίου Γεώργιος

3. Γενικός Γραμματέας: Βαλσαμίδης Δημήτριος

4. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Δόλιαρης Νικόλαος

5. Ταμίας: Καραογλάνη Μαρία

6. Έφορος Ορειβασίας: Τέτος Δημήτριος

7. Έφορος Αγωνιστικής Αναρρίχησης: Μπέρτος Ιωάννης

8. Έφορος Εγκαταστάσεων του Συλλόγου & Ιστοσελίδας: Ζαρδαλίδης Γεώργιος

9. Έφορος Μονοπατιών: Τσάλης Λάζαρος

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:

1. Πετρόπουλος Αθανάσιος

2. Πετρίδης Νικόλαος

3. Καλογιαννίδης Δημήτριος

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

 

ΝΤΟΥΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Γραμματέας

 

ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2019 KAI ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2019
KAI ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την

 

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, στις 6 μ.μ.,
στο Ξενοδοχείο «ΟΡΦΕΑΣ» της πόλης μας (Μιχαήλ Καραολή 40)


Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

  1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
  2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2018
  3. Οικονομικός Απολογισμός 2018
  4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
  5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
  6. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2019
  7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών οργάνων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για την τριετία 2019 - 2021

 

Πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει η κοπή της πίτας του 2019.

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων 2019

 

eosx_prog_2019

 

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018ΕΟΣ Ξάνθης - Everest 2017 - Ευμορφίδης, Συκάρης

Προβολή της ταινίας «Mount  Everest 2017, The Greek expedition»

 

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης καλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο στην προβολή της ταινίας
«Mount Everest 2017, The Greek expedition»

 

Η προβολή θα γίνει παρουσία των δύο κατακτητών του Everest το 2017

Αντώνη Συκάρη και Μιχάλη Ευμορφίδη

την Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης «Π».


Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δύο ορειβάτες.

EOS Xanthis Facebooc account
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018
Νέστος - Παρανέστι


Ο σύλλογος την Κυριακή 4/11 θα πραγματοποιήσει περπάτημα στο Παρανέστι, στο παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου.
Διαδρομή κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους !!
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6987216993.
EOS Xanthis Facebooc account

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ NEO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019


Φίλες φίλοι, πλησιάζει ο καιρός που θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα των ορειβατικών - πεζοπορικών δραστηριοτήτων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για το 2019.

Όσοι από τα μέλη μας και τους φίλους του συλλόγου έχουν προτάσεις παρακαλούμε να τις καταθέσουν στο mail του συλλόγου (info@eosx.gr) έως την Δευτέρα 5/11/2018.


Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, δηλαδή να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (βλέπε παράδειγμα στο siteτου συλλόγου www.eosx.gr)

EOS Xanthis Facebooc account

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αγαπητοί μας φίλοι, λόγω προβλήματος του υπεύθυνου για την πεζοπορία της Κυριακής 21/10/2018 στα μονοπάτια του Γέρακα,
η διαδρομή ακυρώνεται.

Για όσες και όσους θέλουν μια διαδρομή με μικρό βαθμό δυσκολίας υπάρχει τη μεθεπόμενη Κυριακή στις 4/11/2018 το παραποτάμιο μονοπάτι του Νέστου στο Παρανέστι.

EOS Xanthis Facebooc account
 

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018
Με τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης στην Νότια Βουλγαρία, στην Οροσειρά της Ροδόπης.

 

26-28 Οκτωβρίου 2018 περπάτημα και ανάβαση στις κορφές:
- Arda Peak (1731 μ.), από τις πηγές του ποταμού Άρδα
- Kom (1500 μ.)

 

Οι διαδρομές είναι δυσκολίας "2" (κατάλληλες και για αρχάριους) διάρκειας 6Ω & 4Ω.
Η περιοχή του Arda, στην καρδιά της Οροσειράς της Ροδόπης, είναι βραβευμένη ως η ομορφότερη περιοχή της Βουλγαρίας για πεζοπορίες, σε καλοσημαδεμένα μονοπάτια!
Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο IZVORAT που σημαίνει πηγή, στο χωριό ΑRDA.

 

 

Το “IZVORAΤ” είναι ένα πανέμορφο ξενοδοχείο οικο-διαμονής μόλις 150 χλμ από την Ξάνθη. Βρίσκεται σε μία εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή, στις πηγές του ποταμού Arda που διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του IZVORAT σε υψόμετρο 1100 μ. και ο συνδυασμός άνετης διαμονής και εκπληκτικής κουζίνας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές όλο το χρόνο!

 

Υπεύθ. / Πληροφορίες: Γιάννης Χαραλαμπίδης 6972003910

EOS Xanthis Facebooc account

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018Όλυμπος

ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, 6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

 

Το Σαββατοκύριακο, 6-7 Οκτωβρίου 2018, ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης οργανώνει ανάβαση στις κορφές Σκολιό (2912μ.) και Άγιος Αντώνιος (2815μ.) του Ολύμπου, με βαθμό δυσκολίας 3 και συνολική ανάβαση 2000 μ. περίπου.
Αναχώρηση αρκετά πρωί του Σαββάτου με λεωφορείο για τη θέση Πριόνια.
Ανάβαση στο καταφύγιο διανυκτέρευσης «Σπήλιος Αγαπητός» 2100 μ., (3 ώρες).
Την Κυριακή ανάβαση στις δύο κορφές και επιστροφή στο καταφύγιο (6 ώρες).

Συγκέντρωση όλων και επιστροφή στο λεωφορείο στα Πριόνια (2 ώρες).

 

Εγγραφές μέχρι την Τετάρτη, 3/10/2018 στις 20:00 το αργότερο !!

Υπεύθυνος για πληροφορίες και εγγραφές: Γιάννης Χαραλαμπίδης, 6972003910

Πέπμτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Αναρριχητικές πίστες  του ΕΟΣ Ξάνθης

 

Φίλοι και φίλες,

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 αρχίζει η λειτουργία των αναρριχητικών πιστών του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης στο ΚΑΚ “Φίλιππος Αμοιρίδης”. Φέτος το εκπαιδευτικό κέντρο αναρρίχησης θα ανοίγει τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τις ώρες  17:00-19:00 για τα παιδιά και

19:00-21:00 για τους μεγάλους.

 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6947294912 (Γιάννης) για το παιδικό τμήμα και 6934785921 (Γιώργος) για το τμήμα ενιλήκων.

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Πεζοπορικές διαδρομές τις Τετάρτες


Αγαπητοί μας φίλοι,

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του, ξεκινά και αυτή τη χρονιά τις πεζοπορίες της Τετάρτης σε όμορφες, κοντινές, ορεινές διαδρομές στα γύρω βουνά της Ξάνθης. Εκτός από μια άριστη άσκηση, είναι και μια ευκαιρία γνωριμίας με τη φύση. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης.

 

Βάλτε τα μποτάκια σας, καπέλο και γυαλιά, πάρτε λίγο νερό κι ελάτε μόνοι σας ή και με φίλους. Ξεκινάμε κάθε Τετάρτη στις 15:30 (μετά την αλλαγή της ώρας στις 15:00) από την είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, με Υπεύθυνο ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου. Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή (αφού πρώτα δοκιμάσετε) η εγγραφή σας στο Σύλλογο και η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής (20€).

 

Ξεκινάμε την Τετάρτη 19/9/2017 με πεζοπορία στο μονοπάτι από το Πίλημα στο Γέρακα και το Μέγα Εύμοιρο !!

 

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις Τετάρτες εδώ
Για μεγαλύτερες πεζοπορίες, με μικρό ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας, το πρόγραμμα για τις Κυριακές εδώ
Και όσοι θέλετε να περπατήσετε μόνοι σας στο Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών, που εγκαινιάστηκε από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης το 2017, μπορείτε να βρείτε το χάρτη με τα μονοπάτια εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6987216993, 6977199811 , ή στo group μας στο Facebook.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018
ΟΛΥΜΠΟΣ - ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ

 

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι η ανάβαση στον Όλυμπο (Σκολιό 2912μ. & Άγιος Αντώνιος 2815μ.) που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 22-23 Σεπτεμβρίου 2018, λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στον αριθμό των κρεβατιών για την διαμονή μας στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου 2018 με τον ίδιο υπεύθυνο για πληροφορίες και εγγραφές.


Έτσι, και η πορεία στην Παλιά Καβάλα «Ο δρόμος του νερού» από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, μετατίθεται για την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και πάλι με τον ίδιο υπεύθυνο.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - Νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή «Σταύρος Τσακίρης» (Αυγό) 665μ

Από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης ανακοινώνεται ότι η νυχτερινή ανάβαση του Σαββάτου, 23/6/2018, στην κορυφή «Σταύρος Τσακίρης» (Αυγό), 665 μ θα πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά με υπεύθυνο τον Λάζαρο Τσάλη (τηλ. 6947511272) αντί του άτυχου Νίκου Δόλιαρη στον οποίο ευχόμαστε περαστικά και γερός να είναι πάλι κοντά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι η διαδρομή είναι διάρκειας 3Ω, μήκους 5 χλμ, η υψομετρική που θα καλυφθεί είναι 450 μ. και είναι κατάλληλη για αρχάριους και παιδιά.

Πέμπτη, 24 Μαίου 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ


Αγαπητοί μας φίλοι, οι προγραμματισμένες για 10/6 και 17/6 αναβάσεις αλλάζουν μεταξύ τους ημερομηνία.
Έτσι το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 

Κυ. 10/6/2018
Γυφτόκαστρο (1827μ), ανάβαση από το δασικό Χωριό Ερυμάνθου.
Διάρκεια: 6Ω, Μήκος διαδρομής: 15χλμ, Συνολική ανάβαση: 500μ, Βαθμός δυσκολίας: 2, Δυνατότητα συμμετοχής αρχαρίων
Υπεύθυνος - Πληροφορίες: Θανάσης Πεχλιβάνης  6977665793

 

Κυ. 17/6/2018
Φαλακρό: Καρτάλκα (1980μ) - Προφήτης Ηλίας (2229μ), κυκλική διαδρομή από Πύργους
Διάρκεια: 10Ω, Μήκος διαδρομής: 26 χλμ, Συνολική ανάβαση: 1800 μ, Βαθμός δυσκολίας: 3+

Υπεύθυνος - Πληροφορίες: Ντούμας Παναγιώτης 6977199811

Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Με μετάλλια και σημαντικές επιτυχίες οι αθλητές του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης στο 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης.

 

Στις 13, 14 και 15 Απριλίου 2018 διεξήχθη στο Βόλο και στον Αλμυρό το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης με τη συμμετοχή 7 αθλητριών και αθλητών του Συλλόγου μας που είχαν προκριθεί από την προηγούμενη φάση. Όλα τα παιδιά είχαν εξαιρετικές εμφανίσεις και κατέλαβαν καλές θέσεις στην κατάταξη των 3 αγωνισμάτων (Δυσκολία, Ταχύτητα, Bouldering) αλλά και στη συνολική κατάταξη (combined).

 

 

29ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Στο βάθρο αυτή τη φορά ανέβηκαν:

 

ο Μάνθος Βαλσαμίδης που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των εφήβων σε όλα τα αγωνίσματα (και στο combined) και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος,

 

η Δανάη Βαλσαμίδη η οποία κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία των νέων Β σε όλα τα αγωνίσματα (και στο combined),

 

η Ζωή Παλτατσίδου η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία των νέων Γ στο Bouldering και

 

ο Ιάσωνας Βαλσαμίδης ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία των νέων Γ στο Bouldering.

 

 

Πρέπει  να τονιστεί ότι οι επιτυχίες των παιδιών του Συλλόγου αποκτούν μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι από τα τρία αγωνίσματα της αγωνιστικής αναρρίχησης μπορούν να προπονηθούν μόνο στο αγώνισμα του Bouldering  μια και δεν υπάρχει στην πόλη μας πίστα ούτε για το αγώνισμα της δυσκολίας ούτε της ταχύτητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια από τα παιδιά μας δοκίμασαν το αγώνισμα της ταχύτητας λίγο πριν τον αγώνα και παρ’ όλα αυτά  κατέκτησαν πολύ καλές θέσεις !!

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

2η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Αγαπητοί μας φίλοι,
έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη, από τις λίγες στην Ελλάδα, με ένα τόσο όμορφο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον γύρω της και με μικρές αλλά όμορφες βουνοκορφές τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η ύπαρξη αρκετών μονοπατιών που ξεκινούν από την πόλη δίνει την ευκαιρία για δραστηριότητες  σ’ αυτό το περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης σας προσκαλεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 10.00 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στο Σαμακώβ,  σε μια γιορτή της άσκησης και της φύσης. Ελάτε να περπατήσετε μαζί μας το Δίκτυο Περιαστικών Μονοπατιών της Ξάνθης. Ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 38 περίπου χιλιομέτρων, γύρω από την πόλη μας, στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου, με καταπληκτικές διαδρομές, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Οι χρήστες των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής συνδυάζοντας τη διάθεση για άσκηση με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον.
Φορέστε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας κι ελάτε μόνοι σας, με την οικογένεια ή με φίλους! Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας που θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Υπεύθυνοι για κάθε διαδρομή  θα είναι μέλη του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαδρομές πεζοπορίας:ΕΟΣ Ξάνθης - 2η Γιορτή των Μονοπατιών
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1  
Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Καλαμούς - Επιστροφή
Μήκος διαδρομής: 4 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 250μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  1,5 ώρα 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2
Γέφυρα Σαμακώβ - Κάστρο Ξανθίππης - Ξανθίππη - Παλιά Πόλη - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 5χλμ.  Συνολική ανάβαση: 260μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  2 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3
Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας - Χωματόδρομος Σύρτη - Χωματόδρομος Κιμμερίων - Μονοπάτι Κρουνών - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 7 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 420μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  2,5 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4
Γέφυρα Σαμακώβ - Κορυφή Μοναστήρι - Δρόμος Θηλιάς - Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 8 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 600μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  3 ώρες

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5
Γέφυρα Σαμακώβ - Ι.Μ. Αρχαγγελιώτισσας - Ποδηλατική Πίστα - Δρόμος Θηλιάς -  Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 11 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 640μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  4 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6
Γέφυρα Σαμακώβ - Κάστρο Ξανθίππης - Μακάριο - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 12χλμ.  Συνολική ανάβαση: 870μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  5ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7
Γέφυρα Σαμακώβ - Κορυφή Μοναστήρι - Ποδηλατική Πίστα - Γέφυρα Κόσυνθου 4ου χλμ. - Μακάριο - Αυγό (Σ. Τσακίρης) - Κάστρο  Ξανθίππης - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 15 χλμ.  Συνολική ανάβαση: 1030 μ. Εκτιμώμενος χρόνος:  6 ώρες

 

Για περισσότερες πληροφορίες:  Γιάννης Χαραλαμπίδης  6972003910 και Παναγιώτης Ντούμας  6977199811

EOS Xanthis - Page breaker
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Πεζοπορικές διαδρομές τις Τετάρτες - Αλλαγή ώρας

 

Από την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, η ώρα αναχώρησης για τις Πεζοπορίες της Τετάρτης γίνεται 15:30 λόγω αλλαγής της ώρας !!

EOS Xanthis - Page breaker

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ

 

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι η ανάβαση στον Όλυμπο (Σκολιό 2912μ. & Άγιος Αντώνιος 2815μ.) που είναι προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 22-23 Σεπτεμβρίου 2018, λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στον αριθμό των κρεβατιών για την διαμονή μας στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου 2018 με τον ίδιο υπεύθυνο για πληροφορίες και εγγραφές.

 

Έτσι, και η πορεία στην Παλιά Καβάλα «Ο δρόμος του νερού» από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, μετατίθεται για την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και πάλι με τον ίδιο υπεύθυνο.

EOS Xanthis - Page breaker

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Αγαπητοί μας φίλοι,
Οι προγνώσεις του καιρού για την Κυριακή 18 Μαρτίου, δεν είναι καλές και με δεδομένο ότι η πεζοπορία απευθύνεται σε αρχάριους και παιδιά αποφασίσαμε να αναβάλουμε την πεζοπορία της Κυριακής στη γέφυρα του Σταμάτη.

 

Η πεζοπορία θα γίνει την επόμενη Κυριακή 25/3/18,  για όσους βέβαια μπορούν αφού είναι ημέρα εθνικής επετείου...
Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες ελεύθερες Κυριακές, αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα !!

 

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη Μαρία Καραογλάνη στο τηλ. 6987216993

EOS Xanthis - Page breaker

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Μετάλλια και πρόκριση όλων των αθλητών και αθλητριών Αγωνιστικής Αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

 

Το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018, στην πίστα του Αιγινίου του Νομού Πιερίας πραγματοποιήθηκε ο 13ος Περιφερειακός Αγώνας Αγωνιστικής Αναρρίχησης για το 2018 με την συμμετοχή 96 αθλητών και αθλητριών από την Βόρεια Ελλάδα.
Αθλητές και αθλήτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους δεδομένου ότι αυτός ο αγώνας αποτελούσε κριτήριο για την πρόκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

 

Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης συμμετείχε με 4 αθλητές και 3 αθλήτριες. Η συγκομιδή μεταλλίων εντυπωσιακή για τα παιδιά του συλλόγου της Ξάνθης. Δύο (2) χρυσά, ένα (1) ασημένιο και δύο (2) χάλκινα μετάλλια.

 

Αναλυτικά:
Ο Μάνθος Βαλσαμίδης, 1ος στην κατηγορία Εφήβων
Ο Βασίλης Μπέρτος, 1ος στην κατηγορία Νέων Γ
Η Δανάη Βαλσαμίδου, 2η στην κατηγορία Νεανίδων Β
Η Ζωή Παλτατσίδου, 3η στην κατηγορία Νεανίδων Γ
Ο Ιάσων Βαλσαμίδης, 3ος στην κατηγορία Νέων Γ
Η Αθανασία Μπέρτου, 5η στην κατηγορία Νεανίδων Α
Ο Αναστάσης Ντούμας, 6ος στην κατηγορία Νέων Α

 

Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης συγχαίρει όλα τα παιδιά, τον προπονητή τους Στέλιο Δασκαλόπουλο και όλη την ομάδα των συνοδών για την πολύ καλή εμφάνιση του συλλόγου

 

Eυχαριστεί θερμά τους χορηγούς της αναρριχητικής ομάδας του συλλόγου:

1. ΕΛΙΣΣΩ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
2. ΤΑΣΕΛΑΡΙΔΗΣ Π. ΜΑΝΘΟΣ Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής
3. ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ν. & ΣΙΑ Ο.Ε. "COMPUTER CONSULTING"
4. AIXMH GRAPHICS

5. ΜΠΕΡΤΟΣ ΛΟΥΙΣ - ΝΙΚΗΤΑΣ

EOS Xanthis - Page breaker

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΥΝΘΟ

 

Την προηγούμενη χρονιά - μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες σκληρής δουλειάς - εντάχθηκε στο Δίκτυο Μονοπατιών γύρω από την πόλη μας μια νέα διαδρομή δύο χιλιομέτρων, που οδηγεί από τη γέφυρα του Σαμακώβ στο Κάστρο της Ξανθίππης. Από εκεί μπορεί κανείς να συνεχίσει για Αυγό και Μακάριο ή να επιστρέψει στην παλιά πόλη από τα άλλα μονοπάτια του κάστρου της Ξανθίππης.

 

Περνώντας από την νέα πεζογέφυρα του Κόσυνθου στο Νησάκι, συνεχίζει στο πρώτο τμήμα του γνωστού Μονοπατιού της Ζωής και αφού βγει λίγο ψηλότερα, κινείται δίπλα στον ποταμό προσφέροντας στον επισκέπτη τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.


Δυστυχώς  το τμήμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από συμπολίτες μας σαν σκουπιδότοπος  με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η μαγεία της διαδρομής.

 

Την επόμενη Κυριακή 11/3/2018 ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης οργανώνει καθαρισμό, ώστε να απαλλαγεί το νέο αυτό μονοπάτι από την κακή αυτή εικόνα του και να προσφέρει πραγματική απόλαυση στους χρήστες του.

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς που χρησιμοποιείτε το μονοπάτι, αλλά και όσους δεν το έχουν γνωρίσει ακόμα, να βοηθήσετε ώστε να έχουμε μια πραγματικά απολαυστική διαδρομή δίπλα στο όμορφο ποτάμι της πόλης μας. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε είναι η καλή σας διάθεση.

 

Ραντεβού στις 9:00 στην είσοδο του Μονοπατιού της Ζωής.

Πληροφορίες: Παναγιώτης Ντούμας 6977199811

 

EOS Xanthis - Page breaker

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Αγαπητοί μας φίλοι,

Λόγω προβλήματος του υπεύθυνου για την πεζοπορία της Κυριακής 11/2/2018 από τα Σήμαντρα στο Αλικοχώρι,

η διαδρομή θα γίνει με άλλο υπεύθυνο.

Έτσι όσες και όσοι ενδιαφέρεστε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Ντίνο Φωτιάδη: 6977444760.

EOS Xanthis - Page breaker

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018Olympus Winter

Ενημέρωση Προγράμματος


Ανάβαση στον Όλυμπο (Μύτικας 2918 μ.) στις 16 με 18 Φεβρουαρίου 2018
Χειμερινή ανάβαση από Γκορτζιά.
17 ώρες, συνολικής διαδρομής 20 χιλιομέτρων και 2000 μ. υψομετρική διαφορά.
Βαθμός δυσκολίας: 6


1η μέρα: ανάβαση μέχρι το Οροπέδιο Μουσών.
2η μέρα: ανάβαση στο Μύτικα (2918 μ.) και επιστροφή στο καταφύγιο.
3η μέρα: επιστροφή στην Γκορτζιά.


Οι διανυχτερεύσεις θα γίνουν στο καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» 2700 μ.
Υπεύθυνος & πληροφορίες, Δημήτρης Δοβρίδης: 6979954872

 

 

EOS Xanthis - Page breaker

 

 

 

 

Αρχική Σελίδα - Αρχείο 2017