facebook ΕΟΣ Ξάνθης
Αρχική ΣελίδαΚαλώς ήλθατε στον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης...ΕΟΣ Ξάνθης ΦωτογραφίεςEOS Xanthis NEWS


Ανακοινώσεις και τα νέα του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

 

 

Διεθνής Ημέρα Βουνού

    Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
    Αν και καθιερώθηκε η “ημέρα του βουνού”, ξεχνάμε εύκολα αυτόν τον ζωτικό τους ρόλο καθώς και την ευθύνη μας να τα παραδώσουμε όσο γίνεται ανέγγιχτα στις επόμενες γενιές.
    Φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος ανθρωπογενής κίνδυνος για τα βουνά μας, είναι η απληστία και η στρεβλή αντίληψη της ανάπτυξης, αφού ο συνδυασμός αυτών έχει σαν αποτέλεσμα τη συστηματική αλλοίωση της μορφής, του ανάγλυφου και των τοπίων των βουνών, την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους και την απώλεια της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας.
    Στις μέρες μας τα βουνά της χώρας μας δέχονται μια τεράστια επίθεση από τις εταιρείες εγκατάστασης αιολικών σταθμών, ακόμα και στα πιο απρόσιτα σημεία. Το νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, λύνει κυριολεκτικά τα χέρια τους.
    Ένας νέος, προς ψήφιση, Ευρωπαϊκός Κανονισμός θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς τα έργα ΑΠΕ θα έχουν πλέον πλήρη προτεραιότητα όταν, κατά την αδειοδοτική διαδικασία, θα σταθμίζονται σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, παρακάμπτοντας έτσι κάθε μορφή προστασίας.
    Τα “απάτητα βουνά” (και όχι μόνο αυτά) θύματα των παραπάνω κινδύνων όχι μόνο δεν είναι “απάτητα” αλλά θα γίνονται “ταπεινωμένες κορυφές”.
    Ας αποτελέσει η μέρα αυτή ευκαιρία για σκέψη και πράξεις υπεράσπισης της ακεραιότητας των βουνών, των οικοσυστημάτων και της φύσης προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενιών.


33ο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης.


    Το 33ο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης περιόδου 2021-2022, ολοκληρώθηκε με τον ΕΟΣ Ξάνθης να καταλαμβάνει την 3η θέση, στο σύνολο των συλλόγων πανελληνίως. Η επίδοση αυτή είναι συνέχεια των συνεχών διακρίσεων της ομάδας μας στο άθλημα και άξια επαίνου εάν αναλογιστούμε τις αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας των αθλητών/τριών, χωρίς τοπικό προπονητή και με τις ελάχιστες υποδομές που διαθέτει ο σύλλογος.
     Παράλληλα, μετά το καλοκαίρι, συνεχίστηκε η αγωνιστική περίοδος με τον τελευταίο αγώνα boulder του 30ου Κυπέλλου Αγωνιστικής Αναρρίχησης στον Αλμυρό Βόλου, 24-25 Σεπτεμβρίου. Ο ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε με τέσσερις αθλητές νέων-νεανίδων. Ο αγώνας είχε μια βαρύτητα επιπλέον, αφού οι έξι πρώτοι από τις κατηγορίες, προκρίνονταν απευθείας για τον Βαλκανικό αγώνα στις 29 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι αθλήτριες και οι αθλητές μας, Παλτατσίδου Ζωή, Βαλσαμίδη Δανάη, Μπέρτος Βασίλης και Βαλσαμίδης Ιάσωνας το εξασφάλισαν.
     Έτσι, η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Οκτωβρίου 2022 με τον Βαλκανικό αγώνα boulder Nέων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, (γυμναστήριο RockWay), υπό την αιγίδα της ΕΟΟΑ. 114 αθλητές/τριες από 6 βαλκανικές χώρες και μια αθλήτρια από την Ουκρανία χάρισαν όμορφο θέαμα, δυνατό ανταγωνισμό και δυναμικές προσπάθειες. Στον αγώνα αυτό η Παλτατσίδου Ζωή κατέλαβε την 3η θέση, χάλκινο μετάλλιο, και ο Βαλσαμίδης Ιάσωνας κατέλαβε την 8η θέση. Η μαγιά των αθλητών και αθλητριών που υπάρχει στην Ξάνθη μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για το συναρπαστικό αγώνισμα της αναρρίχησης τόσο τοπικά όσο και πανελλήνια, αν βρεί την υποστήριξη που του αξίζει.

ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ

     Αγαπητοί μας φίλοι, στο Σαββατοκύριακο 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί την κυριακή μόνο η δραστηριότητα "orienteering" και όχι το μονοπάτι Καραγιάννη στη Γκιώνα .
     Επίσης το Σαββατοκύριακο 16-18/12/2022 θα γίνει χειμερινή εξόρμηση στο Γράμμο από το χωριό Πληκάτι (περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα), και δεν θα γινει η χειμερινή ανάβαση στο Τσαλ.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ

     Αγαπητοί μας φίλοι, λόγω "ανωτέρας βίας" θα γίνει μια αλλαγή στο πρόγραμμα με αντιμετάθεση των διαδρομών της προσεχούς κυριακής με τη διαδρομή της 3ης κυριακής του Νοεμβρίου.
     Έτσι την ερχόμενη κυριακή 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πορεία (της 20ης Νοεμβρίου) Μέλτη (Μισκίν Τεπέ)- Μαύρο Ίσωμα, από Χρύσα επιστροφή από Αχλάδα, Υπεύθ. Ζαφειρούδης Σταμάτης: 694283304, και η προγραμματισμένη για αυτη την κυριακή, (στο Αυγό του Παγγαιου απο Μεσορόπη) θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου.

Αποστολή στο Καζμπεκ της Γεωργίας

     Στις 15 Αυγούστου ξεκίνησε η αποστολή του ΕΟΣ Ξάνθης και ΕΟΣ Κομοτηνής, με ορειβάτες από τουςδύο συλλόγους, για το Καζμπέκ της Γεωργίας. Οι ορειβάτες μας προβλέπετε να επιστρέψουν στις 22 Αυγούστου. Tους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις κατακτήσεις των κορυφών και καλή τους επιστροφή.


Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα στο Innsbruck της Αυστρίας


    Το διάστημα από 13-17/6/2022, πραγματοποιήθηκε Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα στο Innsbruck της Αυστρίας. Οι αθλητές μας Βαλσαμίδης Ματθαίος, φοιτητής στο 5ο έτος της Ιατρικής ΑΠΘ και Βαλσαμίδη Δανάη, πρωτοετής φοιτήτρια στο ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ, συμμετείχαν με πολύ καλή εμφάνιση. Στην συνέχεια ο Ματθαίος Βαλσαμίδης παρέμεινε για να συμμετέχει με την ελληνική αποστολή και στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα αναρρίχησης στην κατηγορία ανδρών στην ίδια πόλη, διοργάνωση που έγινε 23-26/06/22.

30ο Πανελλήνιο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης.    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 30ο Πανελλήνιο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης. Οι αγώνες διήρκησαν 2 ημέρες και πραγματοποιήθηκαν στις 25 & 26 Ιουνίου στη Κομοτηνή φιλοξενώντας 134 αθλητές και αθλήτριες από 17 σωματεία. Το Σάββατο 25/6 αγωνίστηκαν οι μικρές παιδικές κατηγορίες με 100 αθλητές και τη Κυριακή οι μεγαλύτερες αγωνιστικές κατηγορίες.

    Ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης συμμετείχε με 12 αθλητές και αθλήτριες πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Στις προαγωνιστικές κατηγορίες πολύ καλή εμφάνιση είχαν ο Ακριτίδης Θεόδωρος κατακτώντας την 4η θέση και ο Τσιγγενόπουλος Ιωάννης την 9η, καθώς και όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι αθλητές μας Θεοδωράκης Γρηγόρης , Τρανόπουλος Νικόλαος , Τσιγγενοπούλου Δήμητρα, Κούτρα Κωνσταντίνα, Τσιτιρίδη  Μαρία,  Καργιώτης Οδυσσέας.


    Στις αγωνιστικές κατηγορίες κατακτήσαμε  τέσσερα μετάλλια: Δανάη Βαλσαμίδη, ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Γυναικών, Ζωή Παλτατσίδου, χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Νεανίδων, Βασίλης Μπέρτος χρυσό μετάλλιο και Ιάσονας Βαλσαμίδης χάλκινο στην κατηγορία Εφήβων. Πολλά συγχαρητήρια σε όλουςτους αθλητές μας και στις οικογένειες τους που υποστηρίζουν την προσπάθειάτους.

    Στην διοργάνωση παραβρέθηκαν τοπικοί εκπρόσωποι καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α. Νίκος Κοντός και ο Έφορος Αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α. Θεόδωρος Τσαβδαρίδης. Ευχαριστούμε τον ΕΟΣ Κομοτηνής για την άψογη διοργάνωση και όλους τους φορείς και εθελόντριες/ές που συνέδραμαν.


Αλλαγή προγράμματος κυριακή 19-Μαίου Παγγαίο-Βοσκόβρυση αυγό
Η προγραμματισμένη πορεία αναβάλεται για λόγους ανωτέρας βίας, και θα προγραμματίσθει για την επόμενη περίοδο.(Σεπτεβρίου-Δεκεμβρίου)


O ΕΟΣ Ξάνθης στις 29-5 2022 στη Βερλίγκα


     Την Κυριακή29/5 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ορειβατική εξόρμηση του ΕΟΣ Ξάνθης στο όρος Λάκμος. Οι 14 συμμετέχοντες/ουσες (καθώς και δύο σκύλοι) περπάτησαν στην εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή προς τη δρακόλιμνη Βερλίγκα, μια πανέμορφη τοποθεσία που μας αποζημίωσε πλήρως. Στη συνέχεια κάποιοι και κάποιες συνεχίσαμε μέχρι την κορυφή Τσουκαρέλα ενώ μόλις δύο ανέβηκαν και στην κορυφή Μέγας Τράπος. 8 άτομα διανυκτέρευσαν στη δρακόλιμνη και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στο Χαλίκι Τρικάλων. Η θέα από την κορυφή Τσουκαρέλα, αν και με σχετικά θολή ατμόσφαιρα, ήταν επίσης απίστευτη καθώς μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε πολλές κορυφές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
     Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το μόνο παράταιρο ήταν η ανθρώπινη παρουσία. Οι δασικοί δρόμοι που διατρέχουν μεγάλο μέρος τη περιοχής, άλλοτε κατασκευασμένοι για την επικοινωνία των οικισμών και την εξυπηρέτηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας τώρα χρησιμοποιούνται για να κουβαλάνε ανεμολογικούς ιστούς και τα μπαγκάζια των τουριστών.
     Στη δρακόλιμνη το Σάββατο 28/5 είχε πάνω από 150 άτομα και μετρήσαμε συνολικά 57 αντίσκηνα. Μουσικές από ηχοσυστήμα, φωνές μέχρι αργά το βράδυ ποδόσφαιρο στο αλπικό λιβάδι γεμάτο κρόκους, πλαστικά μιας χρήσης στη λίμνη, drone που πετούσαν ολημερίς πάνω από τα κεφάλια μας. Όλη η λεκάνη της Βερλίγκα είχε μετατραπεί σε ένα φεστιβάλ και περιμετρικά σε χώρο υγιεινής για τις ανάγκες των επισκεπτών.
     Στη Διακύρηξη του Τυρόλο (2002), στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε και η Ε.Ο.Ο.Α. σημειώνεται μεταξύ άλλων: […]«Πιστεύουμε πως η ελευθερία της πρόσβασης στα βουνά και τα βράχια με υπευθυνότητα είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Θα πρέπει πάντα να ασκούμε τις δραστηριότητές μας δείχνοντας την ανάλογη ευαισθησία προς το περιβάλλον και να είμαστε προπομποί για την προστασία της φύσης. Σεβόμαστε τους περιορισμούς πρόσβασης και τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί με τους αναρριχητές και τις αρχές ή οργανώσεις για την προστασία της φύσης.
      • Σεβόμαστε τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής στα βουνά και τα βράχια και φροντίζουμε να τηρούνται οι κανονισμοί και από τους συντρόφους μας. Αποφεύγοντας να κάνουμε θόρυβο ελαττώνουμε την παρενόχληση της άγριας ζωής.
      • Εάν είναι δυνατό, πλησιάζουμε στον προορισμό μας χρησιμοποιώντας τη δημόσια συγκοινωνία ή αυτοκίνητα κοινής χρήσης για να μειώσουμε την κίνηση στους δρόμους
      • Για να αποφευχθεί ή διάβρωση και να μην ενοχλούμε την άγρια ζωή, μένουμε σε μονοπάτια κατά την ανάβαση και κατάβαση και, στην άγρια φύση, επιλέγουμε τη διαδρομή που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.
      • Κατά τη διάρκεια των περιόδων αναπαραγωγής και φωλιάσματος των πουλιών που κατοικούν σε βράχους σεβόμαστε τους εποχιακούς περιορισμούς στην πρόσβαση. Μόλις μάθουμε ότι ισχύει η περίοδος αναπαραγωγής θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συντρόφους μας και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πλησιάσουν την περιοχή φωλιάσματος.
      • Κατά τη διάρκεια των πρώτων αναβάσεων πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θέτουμε σε κίνδυνο τους βιότοπους σπανίων ειδών ζώων και φυτών. Εξοπλίζοντας και αναπτύσσοντας τις διαδρομές, θα πρέπει να λαμβάνουμε κάθε προφύλαξη για να ελαχιστοποιηθεί η οποιαδήποτε επίπτωση στο περιβάλλον
      • Οι μεγάλες επιπτώσεις του να κάνουμε δημοφιλείς κάποιες περιοχές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν. Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ορειβατών/ αναρριχητών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα πρόσβασης.
      • Όχι μόνο πρέπει να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας μακριά από τα βουνά αλλά και να συλλέγουμε όσα άφησαν οι άλλοι πίσω τους.
      • Όταν δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, θα πρέπει να κρατάμε ικανή απόσταση από κατοικίες, χώρους κατασκήνωσης, χείμαρρους, ποτάμια ή λίμνες κατά τις κενώσεις μας και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί φθορά στο οικοσύστημα. Αποφεύγουμε να προσβάλλουμε την αισθητική άλλων ατόμων. Σε πολυσύχναστες περιοχές με χαμηλό ποσοστό βιολογικού καθαρισμού, οι αναρριχητές θα πρέπει να μπουν στον κόπο να συσκευάσουν τις κενώσεις τους.
      • Διατηρούμε το χώρο κατασκήνωσης καθαρό αποφεύγοντας να δημιουργούμε πολλά απορρίμματα ή επιλέγουμε να τα πετάμε σε κατάλληλο μέρος.
      • Μαζί με τους ορειβατικούς συλλόγους και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες είμαστε προπομποί σε πολιτικό επίπεδο να προστατέψουμε τους φυσικούς οικοτόπους και το περιβάλλον.»[…]

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά θα πρέπει να ξαναπούμε τα αυτονόητα.
     Θα πρέπει η ΕΟΟΑ και οι κατά τόπους Ορειβατικοί Σύλλογοι να πρωτοστατήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε επιβουλή, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα βουνά. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πίεση προς τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής ώστε να συμπεριλάβουν τις παραπάνω αρχές της ορειβατικής κοινότητας στη λειτουργία τους και να μην λειτουργούν με μόνο κριτήριο το πρόσκαιρο κέρδος. Όπως οφείλουμε να στεκόμαστε πρωτεργάτες στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των βουνών από τις ΒΑΠΕ (βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειες) είτε αφορούν ανεμογεννήτριες, είτε υδροηλεκτρικά, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προστατεύσουμε τα βουνά έναντι των παραπάνω συμπεριφορών.

Υ.γ. Να ευχαριστήσουμε τον Θανάση και την Άννα στο κοινοτικό κατάστημα και ξενώνα του Κατάφυτου Τρικάλων για την υπέροχη φιλοξενία.

(Ηλιάδης Γιώργος)

33o Πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης 7 και 8 Μαίου


Στις 7 και 8 Μαίου πραγματοποιήθηκε το 33ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης στον Αλμυρό και στον Βόλο. Η ομάδα του ΕΟΣ Ξάνθης συμμετείχε και διακρίθηκε στους

Περισσότερα

Κυριακή, 3 Απριλίου 2022

στα Θρακικά Μετέωρα

Την κυριακή 3 Απριλίου έγινε η προγραματισμένη διαδρομή με στόχο τα θρακικά μετέωρα στο χωριό Αστραία βόρεια του Ιάσμου.Φτάσαμε, μετά απο περίπου μία ώρα οδήγηση σε χωματόδρομο, φτάσαμε στη γέφυρα του Κομψάτου στο δρόμο για το Τρίκορφο, και ξεκινήσαμε την πορεία ακολουθόντας το μονοπάτι Ε6. Μετά απο συνολική απλή πορεία (σχεδόν το ένα τρίτο παραποτάμια) περίπου 2 ωρών και έχοντας κάνει τις υποχρεωτικές καθυστερήσεις για φωτογραφίες στα κοπάδια άγριων αλόγων φτάσαμε στην Αστραία. Η πορεία ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στον βράχο της Αστραίας. Οι τυχεροί που απόλαυσαν την διαδρομή και τη ανάβαση ήταν 25 άτομα.


Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022

Πεζοπορίες Τετάρτης

Αγαπητοί μας φίλοι
από αυτή την Τετάρτη, 30 Μαρτίου, και μέχρι το Πάσχα η ώρα της συνάντησης για τις πεζοπορίες της Τετάρτης θα είναι 15.30 στο γνωστό σημείο, έξω από το Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Αρχίζουμε με την πεζοπορία από τον Παράδεισο στα Οχυρά του Νέστου, μια όμορφη διαδρομή που καθαρίστηκε και έγινε γνωστή από τον ΕΟΣ Ξάνθης, το 2018.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022
ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ

Αγαπητά μέλη του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης
σας θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, στις 18.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση (επαναληπτική). Η παρουσία όλων σας είναι απαραίτητη καθώς θα εκλεγεί το νέο Δ.Σ. του συλλόγου. Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2021
3. Οικονομικός Απολογισμός 2021
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
6. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2022
7. Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης
8. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών
οργάνων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για την τριετία 2022 – 2025

* Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη και περιορισμό της νόσου Covid-19.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022
ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1. Εκλογή Προεδρείου της Συνέλευσης
2. Απολογισμός Πεπραγμένων 2021
3. Οικονομικός Απολογισμός 2021
4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
5. Συζήτηση - έγκριση απολογισμών - απαλλαγή του Δ.Σ.
6. Προγραμματισμός - Προϋπολογισμός 2022
7. Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης
8. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών
οργάνων του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης για την τριετία 2022 – 2025

* Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πρόληψη και περιορισμό της νόσου Covid-19.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Πεζοπορικές διαδρομές τις Τετάρτες

Αγαπητοί μας φίλοι,

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, συνεχίζει και το 2022 τις πεζοπορίες της Τετάρτης σε όμορφες , κοντινές, ορεινές διαδρομές γύρω από την Ξάνθη.

Η πεζοπορία είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης και να απολαύσει τοπία εξαιρετικής ομορφιάς.

Βάλτε τα μποτάκια σας, καπέλο και γυαλιά, πάρτε λίγο νερό κι ελάτε μόνοι σας ή με φίλους. Ξεκινάμε κάθε Τετάρτη στις 15:00 (αργότερα, όταν μεγαλώσει η μέρα θα αλλάξει και η ώρα) από την είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, με υπεύθυνο ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου. Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή (αφού πρώτα δοκιμάσετε) η εγγραφή σας στο Σύλλογο και η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής (20€). Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει σε κάποια από τις πεζοπορίες.

Στις δράσεις μας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν κάθε φορά στην αντίστοιχη περίοδο.

Ο Σύλλογος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της ευκολίας μετάδοσης του νέου στελέχους, δεν μπορεί να πιέσει κανέναν να μεταφέρει κι άλλα άτομα. Για τις μετακινήσεις στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας θα πρέπει οι συμμετέχοντες να εξασφαλίσουν μόνοι τους το μέσο μετακίνησης , παίρνοντας το δικό τους αυτοκίνητο ή συνεννοούμενοι με φίλους που δέχονται να συνταξιδέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6987216993, 6977199811 , ή στην ομάδα μας μας στο Facebook.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα αναβάσεων για το πρώτο επτάμηνο του 2022 εδώ, και το πρόγραμμα για τις πεζοπορίες της Τετάρτης μέχρι τον Ιούνιο του 2022 εδώ.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021

Λειτουργία αναρριχητικών πιστών

Φίλοι και φίλες,

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ. Α. Κ. Φίλιππος Αμοιρίδης θα είναι κλειστό από την Πέμπτη 11/11 μέχρι και την Κυριακή 14/11. Κατά συνέπεια οι αναρριχητικές πιστες θα παραμείνουν κλειστές

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021

Λειτουργία αναρριχητικών πιστών για ενήλικες

Φίλοι και φίλες,

Σας ενημερώνουμε ότι οι αναρριχητικές πίστες του ΕΟΣ Ξάνθης, στο κλειστό αθλητικό κέντρο “Φίλιππος Αμοιρίδης” θα είναι ανοιχτές για το τμήμα ενηλίκων τις μέρες Δευτέρα και Πέμπτη και ώρες 19.00 έως 21.00. Υπενθυμίζουμε ότι για την είσοδο στο αθλητικό κέντρο θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται σε όλα τα γυμναστήρια και απαιτείται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή εργαστηριακό rapid test 48 ωρώνι,

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6972037937 και 6970488788

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Αγαπητοί μας φίλοι,

μετά την πρώτη, επιτυχημένη, διοργάνωση της Γιορτής των Μονοπατιών το 2017, κατά τα εγκαίνια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών της Ξάνθης, ο ΕΟΣ αποφάσισε την καθιέρωσή της. Δυστυχώς οι περιορισμοί δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή της, τόσο το 2020, όσο και την άνοιξη του 2021. Αποφασίστηκε λοιπόν να δοκιμάσουμε αυτή τη φορά να γίνει φθινοπωρινή. Καθώς όμως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με το φόβο του κορωνοϊού, αυτή φορά θα πραγματοποιηθεί κάπως διαφορετικά. Θα γίνουν τέσσερις διαδρομές με διαφορετική αφετηρία ή/και ώρα αναχώρησης, ώστε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωση ατόμων στο καθιερωμένο σημείο εκκίνησης στο Σαμακώβ. Για τη συμμετοχή σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την/τον υπεύθυνο κάθε διαδρομής για να δηλώσετε συμμετοχή και να μάθετε λεπτομέρειες. Θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω διαδρομές πεζοπορίας, με διαφορετική διάρκεια και βαθμό δυσκολίας:

1. Γέφυρα Σαμακώβ – γύρος Κάστρου Ξανθίππης - Σαμακώβ. (από την παλιά πόλη)
Μήκος διαδρομής: 4,5χλμ. Συνολική ανάβαση: 280μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 1,5-2 ώρες
Υπεύθυνη: Μαρία Καραογλάνη 6987216993

2. Γέφυρα Σαμακώβ - Κορυφή Μοναστήρι - Δρόμος Θηλιάς- Ι.Μ. Καλαμούς - Σαμακώβ. (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. Συνολική ανάβαση: 600μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 3 ώρες
Υπεύθυνος: Λάζαρος Τσάλης 6947511272

3. Χρύσα-Τρύφαινα-Σταυροδρόμι-Μανδράκι-Τρύφαινα-Αχλαδόρεμα-Χρύσα (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 11,5 χλμ. Συνολική ανάβαση: 820μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 4,5 ώρες
Υπεύθυνος: Νίκος Πετρίδης 6976504692

4. Χρύσα-Αχλάδα-Μαύρο Ίσωμα-Αχλαδόρεμα-Χρύσα (κυκλική διαδρομή)
Μήκος διαδρομής: 15 χλμ. Συνολική ανάβαση: 1260μ. Εκτιμώμενος χρόνος: 7 ώρες
Υπεύθυνος: Παναγιώτης Ντούμας 6977199811

Εκτός από τα 40 χιλιόμετρα μονοπατιών του Δικτύου στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου, την περσινή χρονιά καθαρίστηκαν, σημάνθηκαν και εντάχθηκαν στο Δίκτυο ακόμα 33 χιλιόμετρα στην περιοχή ανάμεσα στις κορυφές της Μέλτης, του Μάυρου Ισώματος και του Αχλαδόβουνου. Το σύνολο του δικτύου είναι πλέον 73 χιλιόμετρα μονοπατιών, για τα οποία σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι κάποιο σημείο της πόλης, κάτι μοναδικό για όλη τη χώρα. Με καταπληκτικές διαδρομές, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Οι χρήστες των μονοπατιών έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής συνδυάζοντας τη διάθεση για άσκηση με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Φορέστε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, πάρτε το σακίδιό σας κι ελάτε μόνοι σας, με την οικογένεια ή με φίλους! Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας που θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Υπεύθυνοι για κάθε διαδρομή θα είναι μέλη του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΣ ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 2021-2022

Φίλοι και φίλες,

στις 5 Οκτωβρίου 2021 ξεκινά η λειτουργία των αναρριχητικών πιστών του ΕΟΣ Ξάνθης για τη σεζόν 2021-2022, στο κλειστό αθλητικό κέντρο “Φίλιππος Αμοιρίδης” με τα εξής τμήματα:

• Παιδικό τμήμα εκμάθησης αναρρίχησης
• Αγωνιστικό – προαγωνιστικό τμήμα
• Τμήμα ενηλίκων

Πληροφορίες και εγγραφές:
• Για το παιδικό τμήμα εκμάθησης αναρρίχησης καθώς και το αγωνιστικό – προαγωνιστικό στο τηλέφωνο 6949870183
• Για το τμήμα ενηλίκων στα τηλέφωνα: 6972037937, 6970488788 και 6979139865

*Για την είσοδο στο αθλητικό κέντρο θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται σε όλα τα γυμναστήρια και απαιτείται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή εργαστηριακό rapid test 48 ωρών και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών self test.

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κόζιακας 2 έως 4 Οκτωβρίου 2021Πληροφορίες για την εκδρομή στον Κόζιακα

Αναχώρηση το Σάββατο 2/10 από το Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στις 7.30 π.μ. με προορισμό το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (1150μ.). Εκτιμώμενη ώρα άφιξης 13.30 μ.μ. Πεζοπορία για 4,5 χλμ. μέχρι το καταφύγιο Κόζιακα (1738μ.). Στο καταφύγιο θα γίνει μικρή στάση για να αφήσουμε τα σακίδια και συνεχίζουμε για 1 χλμ. ακόμα μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου (1901μ). Στη συνέχεια επιστροφή στο καταφύγιο, στήσιμο σκηνών, φαγητό και διανυκτέρευση.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 3/10, ξύπνημα, πρωινό και προετοιμασία για πορεία. Αναχώρηση στις 08.00 από το Καταφύγιο Κόζιακα με πορεία προς Τρύπιο λιθαρι- Τσιόκι- Ελάτη- Καλογυρομάντρι- Αρβανίτες- Καταφύγιο Κόζιακα. Συνολικό μήκος 21χλμ, συνολική υψομετρική ανάβαση 1500μ. και εκτιμώμενος χρόνος 8 ώρες. Ενδέχεται να κάνουμε στάση στην Ελάτη καθώς ο χρόνος επαρκεί για να επιστρέψουμε στο καταφύγιο προτού νυχτώσει. Ξεκούραση, φαγητό, ύπνος στο καταφύγιο.

Την τελευταία μέρα, Δευτέρα 4/10, ξύπνημα, πρωινό, μάζεμα εξοπλισμού διανυκτέρευσης και κατάβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Ώρα εκκίνησης από το καταφύγιο: 09.00. Επιστροφή στην Ξάνθη. Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύντομη πεζοπορία στα Μετέωρα.

Η διανυκτέρευση θα γίνει είτε στους κοιτώνες του καταφυγίου, είτε σε σκηνή έξω από αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αντίστοιχο αντίτιμο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό λειτουργίας του καταφυγίου. Στο website του καταφυγίου υπάρχει αναρτημένος ο τιμοκατάλογος, το ενδεικτικό μενού της κουζίνας καθώς και πληροφορίες για το καταφύγιο και τον Κόζιακα (http://www.koziakasrefuge.gr/).

Για την πορεία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν συμμετοχή και εξοικείωση με αντίστοιχες πεζοπορίες (μήκος, χρόνος, υψομετρική ανάβαση).

Οι διαμένοντες στο καταφύγιο θα φέρουν διπλό σεντόνι ή υπνόσακο ενώ οι διαμένοντες σε σκηνές θα πρέπει να προβλέψουν ανάλογο εξοπλισμό για πιθανό άστατο καιρό και φυσικά το αναμενόμενο κρύο για αρχές Οκτώβρη σε υψόμετρο 1738μ.

Τέλος, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αυστηρά μέχρι το Σάββατο 25/09 στον Γιώργο Ηλιάδη (κιν. 6984158582). Η πρόωρη δήλωση συμμετοχής γίνεται για την οργάνωση των κρατήσεων στο καταφύγιο και την προμήθεια των απαιτούμενων εφοδίων για την κουζίνα αυτού.

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Πεζοπορικές διαδρομές τις Τετάρτες

Αγαπητοί μας φίλοι,

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, συνεχίζει και αυτή τη χρονιά τις πεζοπορίες της Τετάρτης σε όμορφες , κοντινές, ορεινές διαδρομές γύρω από την Ξάνθη.

Η πεζοπορία είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης και να απολαύσει τοπία εξαιρετικής ομορφιάς.

Βάλτε τα μποτάκια σας, καπέλο και γυαλιά, πάρτε λίγο νερό κι ελάτε μόνοι σας ή με φίλους. Ξεκινάμε κάθε Τετάρτη στις 16:00 (αργότερα, όσο μικραίνει η μέρα θα αλλάξει και η ώρα) από την είσοδο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης, με υπεύθυνο ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου. Η διάρκεια των διαδρομών είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες, με μικρό βαθμό δυσκολίας. Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή (αφού πρώτα δοκιμάσετε) η εγγραφή σας στο Σύλλογο και η πληρωμή της ετήσιας συνδρομής (20€). Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει σε κάποια από τις πεζοπορίες.

Για τις μετακινήσεις στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας θα πρέπει οι συμμετέχοντες να εξασφαλίσουν μόνοι τους το μέσο μετακίνησης , παίρνοντας το δικό τους αυτοκίνητο ή συνεννοούμενοι με φίλους που δέχονται να συνταξιδέψουν (η χρήση μάσκας θα διευκόλυνε). Ο Σύλλογος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν μπορεί να πιέσει κανέναν να μεταφέρει κι άλλα άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6987216993, 6977199811 , ή στην ομάδα μας μας στο Facebook.

Ξεκινάμε την Τετάρτη 15/9/2021

με πεζοπορία στο μονοπάτι Λυκοδρόμιο - Κριός - Ορεστινή (κυκλική διαδρομή)

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ 13/6 ΕΩΣ 4/7/2021

13/6/2021 Παγγαίο: Τρίκορφο(1.942μ)- από Μονή Εικοσιφοίνισσας. Διάσχιση. 6Ω, 15 χλμ, 1.500μ, βαθμός δυσκολίας 3 , Νίκος Πετρίδης (6976504692).

20/6/2021 Μέλτη (970μ)- Μαύρο Ίσωμα (1.092 μ)- Επιστροφή από Αχλάδα. Κυκλική διαδρομή. 7Ω, 15 χλμ, 992μ, βαθμός δυσκολίας 2-3 , Λάζαρος Τσάλης (6947511272).

27/6/2021 Λειβαδίτης- Κάστρο Καλύβας(400μ). Από νέο μονοπάτι. 6Ω, 10 χλμ, 800μ, βαθμός δυσκολίας 2 , Γιώργος Παπαθανασίου (6978900182).

4/7/2021 Γαλάνη- Λιβερά- Σπήλαιο Δρυάδων- σταθμός Λιβερών- επιστροφή με κανώ. 6Ω, 15 χλμ, 950μ, βαθμός δυσκολίας 2, Τέτος Δημήτριος (6936545658).

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Αγαπητοί μας φίλοι

εφόσον πια τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιτρέπουν, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης ξαναρχίζει τις δράσεις του που αφορούν τις πεζοπορίες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα όπου χρειάζονται.

Έτσι θα ανακοινωθεί προσωρινό πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ακολουθήσει το οριστικό, που θα αφορά τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζουμε ότι για τη συμμετοχή στις Κυριακάτικες πεζοπορίες πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το υπεύθυνο κάθε διαδρομής

Επίσης θα επιχειρήσουμε και το ξεκίνημα για τις Τετάρτες (για όσο διάστημα το επιτρέψει η μεσημεριανή ζέστη- ή βροχή). Έτσι αυτή την Τετάρτη θα περπατήσουμε στην περιοχή της Ισαίας, σε ένα δροσερό μονοπάτι. Το ραντεβού στο γνωστό σημείο, μπροστά στο δημοτικό αμφιθέατρο, στις 16.00΄ απ’ όπου θα αναχωρήσουμε με τα αυτοκίνητα. Σε περίπτωση βροχής η πεζοπορία δε θα πραγματοποιηθεί.

Για τις μετακινήσεις στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας θα πρέπει οι συμμετέχοντες να εξασφαλίσουν μόνοι τους το μέσο μετακίνησης , παίρνοντας το δικό τους αυτοκίνητο ή συνεννοούμενοι με φίλους που δέχονται να συνταξιδέψουν. Ο Σύλλογος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν μπορεί να πιέσει κανέναν να μεταφέρει κι άλλα άτομα.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο καφέ «Κήπος» η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΟΣ Ξάνθης, και θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπούμε από κοντά.

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή διαφήμιση της «πράσινης» ενέργειας και των δήθεν οφελών που θα έχουν τα αιολικά πάρκα για τους κατοίκους των περιοχών που θα εγκατασταθούν. Στην περιοχή μας σχεδιάζεται η εγκατάσταση τέτοιων αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως ο Λειβαδίτης, το Αχλαδόβουνο και περιοχές του δήμου Μύκης. Η πλειοψηφία όμως δεν γνωρίζει τις συνέπειες που έχει η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στο περιβάλλον και στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα αιολικά πάρκα;

Η στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης είναι μια από τις βασικές στρατηγικές της ΕΕ, η οποία υιοθετείται και προωθείται διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιπλέον, οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτούνται από τη φορολογία μας με εκατομμύρια ευρώ, είτε μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (παλαιότερα), είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (σήμερα), το 30% του οποίου απευθύνεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ. Παράλληλα εξασφαλίζεται εγγυημένα υψηλή τιμή πώλησης για δεκαετίες της ενέργειας που παράγουν, αυξάνοντας το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Κόστος που αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς πλάι στις ΑΠΕ χτίζονται (αναγκαστικά, μια και το ρεύμα που παράγεται απ’ αυτές είναι ασταθές και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες) και νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, το οποίο είναι πιο ακριβό από το λιγνίτη που χρησιμοποιούταν μέχρι σήμερα.Αυτή η αύξηση του κόστους μεταφέρεται σε όλους μας με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (kwh) και με τα διάφορα «πράσινα» τέλη (ΕΤΜΕΑΡ) τα οποία εκτοξεύουν τους λογαριασμούς. Επίσης το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το λιγνίτη, είναι καύσιμο που δεν παράγεται στην Ελλάδα, επομένως η εξάρτηση της ενεργειακής μας επάρκειας από μια πρώτη ύλη που δεν παράγεται στην χώρα, μας καθιστά ευάλωτους σε μεγάλες αυξήσεις στη τιμή αλλά και στα έντονα γεωπολιτικά παιχνίδια της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος ο νέος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ επιτρέπει την εγκατάσταση στη χώρα μας ΑΠΕ χρηματοδοτούμενων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα παίρνουν το 80% της παραγόμενης ενέργειας αλλά και θα μειώνουν το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα.

Είναι οι ΑΠΕ φιλικές προς το περιβάλλον;

Οι ΑΠΕ μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» τρόπους παραγωγής ενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου και των συνοδών του έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.) επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημα και στη βιοποικιλότητα, καθώς μια μεγάλη περιοχή δάσους αποψιλώνεται και αποτίθενται σε αυτή τόνοι τσιμέντου.

Το νομικό πλαίσιο που βήμα – βήμα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια με βάση τις οδηγίες της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να φτιάχνει αιολικά πάρκα οπουδήποτε, ακόμα και εντός προστατευμένων περιοχών και περιοχών NATURA. Μάλιστα οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί διαθέτουν πολλά «παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν να προχωρήσουν αυτές οι «επενδύσεις» χωρίς να απαιτείται η εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τι επιπτώσεις θα έχουν τα αιολικά πάρκα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών;

Τα αιολικά πάρκα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορες παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται. Τέτοιες δραστηριότητες είναι για παράδειγμα η αγροκτηνοτροφία, η μελισσοκομία ακόμα και ο τουρισμός.

Επιπλέον η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα έχει επιπτώσεις και στους κατοίκους γειτονικών οικισμών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανεμογεννήτρια παράγει αυξομειούμενης έντασης ήχους χαμηλών συχνοτήτων (κάτω από 100 Hz) όπως και υποήχους, δηλαδή ήχους πολύ χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από το όριο συχνοτήτων που ακούμε (κάτω από περίπου 20 Hz)με αποτέλεσμα σοβαρές διαταραχές στην υγεία των κατοίκων.

Τέλος, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν συνοδεύεται από κανένα έργο που να διασφαλίζει τους κατοίκους των περιοχών από φαινόμενα όπως κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.ά. Αντίθετα τέτοιου είδους παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας συχνά επιδεινώνουν αυτά τα φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε από τις κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά το 2019. Δεν υπάρχουν όμως «αντισταθμιστικά οφέλη»;

Τα δήθεν «αντισταθμιστικά οφέλη» που τάζουν οι εταιρίες και προβάλλουν οι ντόπιοι παράγοντες-μεσάζοντές τους δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια»και «καθρεφτάκια για ιθαγενείς». Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν θα είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, ενώ τα λεφτά που δίνει η εκάστοτε εταιρία στους δήμους και τις κοινότητες είναι στη πραγματικότητα ψίχουλα. Αυτά τα «αντισταθμιστικά», ακόμα και στις περιπτώσεις που όντως καταβάλλονται, είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της καταστροφής για τους αγροτοκτηνοτρόφους και άλλους μικρούς επαγγελματίες των περιοχών.

Άρα πρέπει να είμαστε αντίθετοι με την αιολική ενέργεια και τις ΑΠΕ; Σε καμία περίπτωση δε δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με κάθε άλλη διαθέσιμη πηγή ενέργειας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή και φθηνή ενέργεια για όλους, διασφαλίζοντας παράλληλα όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί με αυτά τα κριτήρια. Αυτή η στρατηγική αντιμετωπίζει τον κλάδο των ΑΠΕ και της ενέργειας ως έναν τρόπο για να πλουτίσουν λίγοι ξένοι (κατά την κατασκευή) και εγχώριοι ή/και ξένοι(κατά τη λειτουργία) επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή της Ελλάδας και της οροσειράς της Ροδόπης είναι η οργανωμένη αντίδραση του Ξανθιώτικου λαού. Μέσα από τη συντονισμένη δράση μας μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που μετά τη νότια Εύβοια και αλλού, ετοιμάζονται να το διαπράξουν και στην περιοχή μας. Να απαιτήσουμε:

• Να σταματήσει η καταστροφή της οροσειράς της Ροδόπης! Να μη δοθεί καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα!

• Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Να γίνει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

• Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.).

• Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν και τους απαραίτητους ελέγχους.

• Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.

• Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την ενέργεια και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για να κερδίζουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021Αγαπητοί μας φίλοι

Μετά από πολλούς μήνες (αναγκαστικής) αναστολής των δραστηριοτήτων μας, φτάνει ο καιρός να ξαναβρεθούμε!

Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με μια πολλή σημαντική δράση για να αποτρέψουμε την καταστροφή των βουνών της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ο ΕΟΣ Ξάνθης συμμετέχει, μαζί με πολλούς άλλους συλλόγους, στο Συντονιστικό Φορέων για τα Αιολικά στην οροσειρά της Ροδόπης. Το διήμερο 5 & 6 Ιουνίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, θα είναι αφιερωμένο στο θέμα των αιολικών και των προβλημάτων που δημιουργούν. Σας καλούμε να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις ενημέρωσης του Σαββάτου, 5 Ιουνίου , για να μάθετε τι είναι πραγματικά αυτή η «πράσινη» ανάπτυξη, και στην πεζοπορία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Ιουνίου, στην περιοχή του Λειβαδίτη. Η πεζοπορία θα γίνει στο σημείο που θέλουν να τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες (πατατοχώραφα και κορυφή Ερμάριο) και θα είναι μικρού βαθμού δυσκολίας, κατάλληλη για όλους.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένα προσωρινό πρόγραμμα αναβάσεων για το επόμενο διάστημα αλλά και για τις Τετάρτες (για όσο ακόμα το επιτρέπει η μεσημεριανή ζέστη).

Τέλος τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο καφέ «Κήπος» η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΟΣ Ξάνθης, και θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπούμε από κοντά.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις για όλα τα παραπάνω θέματα.
*Τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στις άλλες δράσεις, θα τηρηθούν τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ανακοίνωση

Ο ΕΟΣ Ξάνθης ενημερώνει τα μέλη του, ότι τα τμήματα των ακαδημιών εκμάθησης αναρρίχησης, παρά την άρση των μέτρων, δεν θα λειτουργήσουν για την περίοδο μέχρι την λήξη του σχολικού έτους, λόγω του μικρού διαστήματος που έχει απομείνει και των υποχρεώσεων των υπευθύνων των τμημάτων.

Θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν τα τμήματα κανονικά την νέα αγωνιστική περίοδο 2021 – 2022.

Καλό καλοκαίρι!

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021Αγαπητοί μας συμπολίτες,

το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.
Έτσι τον Ιανουάριο του 2021 κατατέθηκε από την εταιρία AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (Θυγατρική της AIRENERGY που τοποθετεί ανεμογεννήτριες σ’ όλη τη χώρα) αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης.

Το Φεβρουάριο του 2021 η ίδια εταιρία, με τις θυγατρικές της AIRENERGY_ΔΡΥΜΟΣ-ΦΑΝΑΡΙ-ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY_ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε. κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16, μεγαλύτερων, ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο (Αμπάρ Καγιά) μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.

Αν δοθεί η άδεια εγκατάστασης από τη ΡΑΕ, περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη από 16 ανεμογεννήτριες, με τι κοντινότερες από αυτές σε απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού. Τοποθετούνται επίσης ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1.300 μέτρων από τον οικισμό της Καλύβας και 3 χιλιομέτρων από τους δύο οικισμούς του Καρυόφυτου.

Επίσης οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της , αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από την ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Φόβοι υπάρχουν και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια για την υδροδότηση όλων των γύρω οικισμών. Η όχληση από το θόρυβο, με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς, θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ αυτόν, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχτεί αυτή η πανέμορφη περιοχή. Τέλος με την τοποθέτησή τους σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές μεγάλο θα είναι το πλήγμα και σ’ αυτούς τους τομείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!

Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, το Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο!
Το κείμενο συνυπογράφουν δια των εκπροσώπων τους οι παρακάτω:

1. Πολιτιστικός Και Φυσιολατρικος Σύλλογος Λειβαδίτη
2. Σύλλογος κατοίκων και φίλων Άνω Καρυόφυτου
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και φίλων Καρυόφυτου
4. Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιθέας ο προφήτης Ηλίας
5. Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ξάνθης
6. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης
7. Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης Xanthirunners
8. Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης
9. Κυνηγετικός σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης
10. Rodopi Ultra Trail
11. ΚΟΙΝΣΕΠ "Κρίνος της Ροδόπης"
12. Α. Μ. Κ. Ε. Δράση και Ενέργεια:Νέστος Ροδόπη Θράκη
13. Riverland outdoor activities Γραφείο διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής
14. Ορειβατικό Καταφυγιο ΕΟΣ Ξάνθης
15. ΙΚΕ Χαϊντού restaurant Δασικό χωριό Ερύμανθου
16. Δασικος Συνεταιρισμός Ρεύματος «Η Χαϊντού
17. Δασικος Συνεταιρισμός Ρεύματος-Ωραίου

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

Άλλο ένα μονοπάτι «άνοιξε» και σας περιμένει!

Δύο περίπου χιλιόμετρα μετά την αρχή του μονοπατιού Χρύσας –Κρωμνικού και λίγο μετά τη βρυσούλα, ξεκινά ένα μονοπάτι που, με τραβέρσες, ανηφορίζει στη βορινή πλαγιά της Μέλτης, περνά λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή και καταλήγει στο διάσελο ανάμεσα στη Μέλτη και το Μαύρο Ίσωμα. Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι που εντοπίστηκε πριν από μερικά χρόνια από μέλη του ΕΟΣ και τώρα ήρθε η ώρα να καθαριστεί. Καθώς ήταν χαμένο και αχρησιμοποίητο για δεκαετίες, τα πεσμένα κλαδιά και οι κορμοί, έκαναν τη δουλειά πιο δύσκολη απ΄ότι περιμέναμε. Χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς για να καθαριστεί και να σημαδευτεί με κίτρινο και άσπρο χρώμα. Το μήκος του είναι 2,6 χλμ.και είναι ιδανικό για να αποφύγει κάποιος την επίπονη κατάβαση από τη Μέλτη. Ευχαριστούμε όσες και όσους κουράστηκαν γι΄αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα!

 

 

 

 

Αρχείο 2018-2019-2020


Αρχείο 2017


Αρχείο 2016


Αρχείο 2015


Αρχείο 2014


Αρχείο 2013


Αρχείο 2012