Γυφτόκαστρο Ξάνθης, περιοχή Λειβαδίτη...

(Υψόμετρο 1827 μ.)

ΕΟΣ Ξάνθης - Γυφτόκαστρο

Μία πολύ όμορφη πεζοπορική διαδρομή είναι η ανάβαση στο κορυφή Γυφτόκαστρο, στην ευρύτερη περιοχή της Χαϊντού η οποία είναι και η ψηλότερη κορυφή της Θράκης, αγγίζοντας τα 1827 μέτρα. Το μονοπάτι το οποίο ανοίχθηκε τα τελευταία χρόνια από το Δασαρχείο είναι εύκολο με απαλές κλίσεις.
Η διαδρομή προσεγγίζεται από το Λειβαδίτη μέσω Σταυρούπολης και Καρυόφυτου. Μετά το Λειβαδίτη ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο μέχρι το δασικό χωριό όπου στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά (ανατολική κατεύθυνση). Μετά από 5 χλμ. βατό χωματόδρομο συναντάμε ξύλινο κιόσκι του δασαρχείου όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο. Πίσω από το κιόσκι ξεκινάει το μονοπάτι μέσα σε δάσος οξυάς το οποίο μετά από 30 λεπτά πορείας βγαίνει σε χωματόδρομο και με αριστερή κατεύθυνση τον ακολουθούμε φτάνοντας σε διασταύρωση με πινακίδα του Δασαρχείου. Τα σκαλοπάτια δίπλα στη πινακίδα μας δείχνουν το μονοπάτι το οποίο σε 30 λεπτά μας οδηγεί στη κορυφογραμμή όπου πλέον η θέα προς το κάμπο της Ξάνθης και τα βουνά της Βουλγαρίας είναι μαγευτική. Περπατώντας θα μπορέρουμε να δούμε σπάνια είδη πουλιών (ακόμη και αρπακτικά), άλογα να βόσκουν και ίχνη από την καφέ αρκούδα (Ursus arctos). Συναντούμε στάνη με ζώα και τελικά φτάνουμε στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας Βουλγαρίας η οποία δεν είναι παρά ένα αυλάκι βάθους μισού μέτρου. Μπροστά μας πλέον ορθώνεται ο κώνος της κορυφής και κατόπιν 30 λεπτών ανηφορικής πορείας βρισκόμαστε στη κορυφή. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.
Συνολική διάρκεια πορείας: 5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Εξοπλισμός: Ελαφρύ ορειβατικό μποτάκι, αδιάβροχο και παγούρι με νερό διότι δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά στη διάρκεια της πορείας.